ÇADIR SEÇMEDE TEMEL ESASLAR
Çadır seçmek, oldukça çetrefilli bir iştir. Çünkü kişiye, mevsime, yapılacak faaliyete, coğrafi bölgeye vb. daha pek çok faktöre göre değişkenlik gösterir. Yüzlerce marka ve binlerce model çadır olduğunu da göz önüne alırsak, işimiz gerçekten zordur. O nedenle bir çadır aramaya başlamadan önce, çadır seçiminde belirleyici olan faktörlere bir göz gezdirelim.
ÇADIR SEÇİMİNDE Kİ BELİRLEYİCİ FAKTÖRLER:
1. KAPASİTE: Çadır kapasitesini belirleyici en önemli faktör kişi sayısıdır. Çadırda kaç kişi kalacaksınız? Temel bir prensip olarak kişi başına yazın 2 – 2.5 , kışın ise 2.5 – 3 metrekare taban alanına ihtiyaç vardır. (Bagaj alanı dahil). Ya da hesap yapmak istemiyorsanız kış için 1 kişilik boş alan ilave edin. Yani 1 kişiyseniz 2 kişilik, 2 kişiyseniz 3 kişilik çadır gibi.. (Kışın çadırda uzun saatler geçirme zorunluluğu nedeniyle daha geniş bir alana ihtiyacınız vardır.)
2. ÇADIR YÜKSEKLİĞİ: Çadır yüksekliği ise biraz kişisel bir konudur. Ancak bir temel prensip olarak şunu söyleyebiliriz. Çadır kışın içinde rahatça oturabileceğiniz bir yükseklikte olmalıdır. Diğer mevsimlerde ise gecenin büyük bir kısmını çadır dışında geçirmek mümkün olduğundan daha alçak bir çadır seçebilirsiniz. (Eğer klostrofobik değilseniz) Ayrıca çadırda kalma süreniz de yüksekliği belirler. Eğer çok uzun süreli bir kampa gidiyorsanız, çadır, içinde ayakta durabileceğiniz bir yükseklikte olmalıdır.
3. KULLANACAĞINIZ DOĞA ŞARTLARI: Çadırı nerede ve hangi mevsimde kullanacaksınız? Yazın deniz kenarında mı? Yoksa kışın Ağrı Dağında mı? Çadırlar kullanılacakları doğa şartlarına göre 3 Mevsim, 4 Mevsim ve Ekspedisyon (Ülkemizde 5 mevsim çadır olarak adlandırılıyor.) olmak üzere kategorize edilirler. Adı üstünde olduğu üzere 3 mevsim çadırları kış hariç diğer mevsimlerde, 4 mevsim çadırları tüm mevsimlerde, ekspedisyon çadırları ise, yüksek irtifa dağcılığı ve kutuplar gibi ekstrem doğa şartlarında kullanılır. (Ancak burda dikkat edilmesi gereken bir husus var. Ülkemizde pek çok çadır gerçek kategorisinde değil, bir üst kategoride satılıyor. Bunu firmanın orjinal sitesine bakarak öğrenebilirsiniz) İhtiyacınızı tam olarak karşılayan kategorideki çadırı seçin. Fazlası ya da düşüğü değil.. Düşük kategori bir çadır sizi doğada zor durumda bırakabileceği gibi, yüksek kategori bir çadır da gereksiz ağırlık ve fazla para ödemek demektir.
4. AĞIRLIK: Eğer arabayla kamp alanına kadar gidip kamp kuracaksanız, çadır ağırlığının bir önemi yoktur. 20 – 25 kiloda olsa fark etmez, nasıl olsa araba taşıyacak… Ama eğer sırt çantalı bir doğa yürüyüşçüsü iseniz, ağırlık son derece önemlidir. Çünkü taşıyacak olan sizsiniz. Bir temel prensip olarak doğa yürüyüşünde, çadır ağırlığı kişi başına 1 kg.ı geçmemelidir. Örneğin 2 kişi iseniz 2 kg.lık, 3 kişi iseniz 3 kg. lık bir çadır gibi…. Böyle bir çadırı da son derece kolaylıkla bulabilirsiniz. Ancak tek kişi olduğunuzda işler biraz zorlaşıyor.. Çünkü tek kişilik çadırlar ile 2 kişilik çadırlar arasında genellikle çok az bir ağırlık farkı oluyor. Orta segment çadırların ağırlığı minimum 2 kg. dan başlıyor. Daha hafif çadırlar ise çok pahalı.. Ancak ne olursa olsun ağırlığı 1 kg. civarında tutmaya çalışın… Ya da daha ucuz ve çok daha hafif olan tarpa geçin.
5. FİYAT: Çadır doğada ki evinizdir. O nedenle ihtiyaçlarınızı karşılayacak en iyi çadırı almaya çalışın. Doğa yürüyüşü için yapmayı düşündüğünüz tüm harcama kalemlerini tek tek tekrar gözden geçirin. Fedakarlık edebileceklerinizi belirleyin ve bunlar için ayırdığınız parayı da çadır bütçenize ilave edin.
6. ÇADIR TİPİ: Çadırlar genel olarak üç tiptir. Üçgen çadırlar, kubbe tipi çadırlar, tünel tipi çadırlar. Üçgen tipi çadırlar, en eski tasarımdır ve kubbe tipi çadırların ortaya çıkması ile birlikte yavaş yavaş ortadan kalkmıştır. Bugün artık festival çadırları hariç, üçgen çadıra pek rastlanmamaktadır. Kubbe ve tünel tipi çadırlar ise modern tasarımlardır. Bunlardan kubbe tipi çadırlar kendi başlarına ayakta kalabilirken, tünel tipi çadırlar kalamazlar. Kubbe tipi çadırlar daha kolay kurulurlar ve kuruluyken taşınabilirler. Üstelik odanız da dahil olmak üzere her yere kurulabilirler. Buna karşılık, tünel tipi çadırların kurulumu daha zordur, kazıklamak gerektiği için her yere kurulamazlar. Buna karşılık da doğru kurulduğunda rüzgar dayanımı açısından kubbe tipi çadırlara nazaran çok daha dayanıklıdırlar. Benim kendi hesabıma, çadırın kubbe ya da tünel tipi olmasının pek bir önemi yoktur. Ancak eşdeğer iki çadır arasında seçim yapmak zorunda kalsam, doğada güvenlik önceliğim olduğu için tünel tipi olanı seçerim. Bir başkası ise kubbe tipini seçebilir.
7. TENTE SAYISI: Çadırlar tek tenteli veya çift tenteli olarak imal edilirler. Her ne kadar çok kaliteli, tek tenteli 4 mevsim çadırlar olsa bile, ben eğer sıcak yaz günleri dışında kullanacaksanız, mutlaka çift tenteli çadır seçmenizi öneririm. (Yazın tek tenteli çadırları kullanabilirsiniz)
8. SU GEÇİRMEZLİK DEĞERLERİ: Çadır yapımında kullanılan kumaşların ”mm. su basıncı” ile ifade edilen bir su geçirmezlik değerleri vardır. Bu değer büyüdükçe suya dayanıklılık artar. 5.000 mm. su geçirmezlik değeri olan bir çadır, sizi yağmurdan 3.000 mm su geçirmezlik değeri olan çadıra göre daha iyi korur. (2000 mm su basıcı, yaklaşık olarak bir saatlik kesintisiz sağanak yağmura eşdeğerdir)
9. NEFES ALABİLİRLİK VE HAVALANDIRMA: Çadır içinde ortaya çıkan su buharı, soğuk çadır çeperlerine çarpınca yoğunlaşır ve sıvı haline geçer. Bu bazen öylesine yoğun olabilir ki, çadır su aldı zannedebilirsiniz. O nedenle çadır iç ve dış tente kumaşlarının nefes alabilir olması önemlidir. Çünkü genellikle çadır havalandırmaları bu iş için yeterli olmaz.
Nefes alabilirlik de tıpkı su geçirmezlik gibi ”mm” cinsinden ifade edilir ve bu değer ne kadar büyük olursa o kadar iyidir.
10. POL ADEDİ, ÇAPI VE MATERYALİ: Pol sayısı ve çapı arttıkça, çadırın rüzgar ve kara olan dayanımı artar. Çadır polleri genelde iki materyalden yapılır, Fiberglass ve Alüminyum. Alüminyum poller, fiberglass pollere göre çok daha dayanıklıdır. O nedenle kışın kullanacağınız çadırlar, mutlaka alüminyum pollü olmalıdır. (Ülkemizde bazı outdoor mağazalarında, fiberglass pollü çadırlar 4 mevsim kategorisinde gösterilmektedir.. DİKKAT!!)
11. GİRİŞ (KAPI) ADEDİ: Çadırlar genelde tek ya da iki kapılı olur. İki kapılı çadırın iki temel avantajı vardır. Birinci avantajı fırtına çıktığında ya da rüzgarın yönü değiştiğinde, rüzgar altında kalan kapıdan giriş, çıkış yaparak, çadırın içeri dolan rüzgarla patlamasını önleyebilirsiniz. İkinci avantajı ise birden fazla kişinin kaldığı çadırlarda, insanların birbirlerini rahatsız etmeden giriş çıkış yapabilmelerine imkan vermesidir.
12. BAGAJ ALANI: Bagaj, size kötü hava şartlarında malzemelerinizi koyabileceğiniz, gerektiğinde yemek pişirebileceğiniz bir alan sağlar. Bu suretle çadır içinde de rahat edebilirsiniz.
13. ÇADIRI ÜRETEN FİRMA: Üretici firmaların önemli olma nedeni şudur. Dünyaca bilinen ve uzun yıllardır faaliyet gösteren NORTH FACE, MARMOT vb. firmalar güvenilirlik açısından kendini kanıtlamışlardır. Ayrıca dünyanın en ekstrem şartları için çadır ürettikleri için çok gelişmiş bir teknolojileri vardır. Ürünleri ABD ve/veya Avrupa standartlarına göre gerekli testlerden geçip sertifikalandırılmışlardır. ..
14. ÇADIRIN RENGİ: Kışın kullanmak üzere bir çadır aradığınız için çadır rengi de çok önemlidir. Çünkü kışın kötü bir havaya yakalanmanız ve saatlerce, hatta günlerce çadırda kalma ihtimaliniz vardır. Koyu renkli çadırlar psikolojinizi bozar. O nedenle kırmızı, kavuniçi, sarı gibi gün ışığını anımsatan renklerde ki çadırlar çok daha iyidir.
15. ÇADIRIN KURULUMU: Seçtiğiniz çadırların kurulumu nasıl? Önce iç, sonra dış tente mi kuruluyor, yoksa ikisi birlikte mi?Önce iç tentenin kurulduğu çadırlarda, yağış varken, kurulum tamamlanıncaya kadar yağmur iç tenteyi ıslatır. İki tentenin birlikte kurulduğu çadırlarda ise, iç tente dış tenteye montelidir ve iç tenteyi ıslatmadan çadırı kurabilirsiniz.
Yukarıda ki değişkenleri göz önüne alarak bir iki çadır seçtikten sonra, aşağıda ki hususları da göz önüne alarak nihai seçiminizi yapın.
NİHAİ SEÇİM:
1. DİĞER KULLANICI YORUMLARI: Finale kalan çadırlar için internette detaylı bir araştırma yapın. Bu çadırları daha önce kullanan kişiler ne düşünüyor? Bu yorumları kişisel bloglar da ya da forum sitelerinde bulabilirsiniz.
2. KİŞİSEL DEĞERLENDİRME: İnsanlar birbirinden farklıdır. Örneğin klostrofobik biri, süper özelliklere sahip olsa da çok alçak bir çadırda kalamaz. O nedenle siz de yukarıdaki kriterlere uygun çadırlardan, kişisel özelliklerinize en uygun olanını seçin.
Kıl çadır, genel olarak yörük çadırı olarak tabir edilen çadırlar doğada kullanımı nasıldır.Doğada çok tercih edildiğini biliyorum.
BeğenBeğen