DOĞA YÜRÜYÜŞÇÜSÜNÜN RÜYASI 4 BÜYÜK
Posted by Seawolfmete on 16 Nisan 2014 · 13 Yorum
Çok hafif bir sırt çantasıyla yürüyebilmenin ön şartı, 4 büyük denen, SIRT ÇANTASI, BARINAK (Çadır/Tarp), UYKU TULUMU ve MAT’ı mümkün olan en hafif ve kaliteli ürünlerden seçmek.
Karia Yolunu yürürken, benim bu 4 büyük malzemem ve ağırlıkları şöyleydi.
SIRT ÇANTASI : HUSKY SUPPORTER 70+10……………. 2.450 GR.
ÇADIR: IGLOO 63177-1 tek kişilik çadır…………………… 2.100 GR.
UYKU TULUMU: Market ürünü………………………………. 1.300 GR.
MAT: AND EVA Mat……………………………………………… 400 GR. (Tahmini)
TOPLAM:……………………………………………… 6.250 GR.
Sırt çanta toplam ağırlığıda su ve yiyecek hariç 15 kg. kadardı.
Yürüyüşün 5. gününde durup dururken dizimden sakatlanıp, dönmek zorunda kalınca, tüm malzememi değiştirme konusunda kesin bir karara vardım. Aslında çok uzun zamandır araştırdığım, üzerine yazılar yazdığım Ultralight Backpacking akımını, Türkiye’de malzemelerinin satılıyor olmaması ya da aşırı pahalı olması nedeniyle bir türlü yaşama geçirme fırsatı bulamamıştım. Şimdi gözü kararttım. Amazon, Ebay peyderpey tamamlayacağım.
Yeni malzemeleri araştırırken, rüya gibi bir 4 büyük çıkardım. İşte rüya dörtlü…
1. SIRT ÇANTASI: ZPack Zero Backpack
ZPack Zero, cuben fiberden yapılmış bildiğimiz bir torba. Cuben Fiber, yelken bezi olarak kullanılan son teknoloji ürünü muhteşem dayanıklı bir malzeme. Yani dışardan bakınca güven vermeyen bir görüntüsü olan bu sırt çantası, belki de görebileceğiniz en sağlam sırt çantalarından biri olabilir.
Bu çantanın bir sırt sistemi yok, sırt kısmına matınızı koyarak bir sırt sistemi yaratıyorsunuz. Ayrıca, cepleri, su koyma yerleri, bel kemerleri, mat bağlama perlonları yok. Ancak çanta tamamen modüler. Hepsini alıp çantaya monte edebiliyorsunuz. (Bu parçalar çok hafifler ama yüksek fiyatlılar.)
Çantanın ağırlığı Küçük Boy 113 gr. kapasite 27.5 Litre. Cepleride satın alırsanız ağırlığı 145 gr.’a, kapasite 45 Litreye çıkıyor. Fiyatı 95 dolar, ceplerle 140 dolar.
Orta Boy 119 gr. kapasite 36 Litre. Cepleride satın alırsanız ağırlığı 151 gr’a, kapasite. 52 Litreye çıkıyor. Fiyatı 105 dolar, ceplerle 150 dolar.
Daha detaylı bilgi ve opsiyonel seçimler için, http://www.zpacks.com/backpacks/zero.shtml ‘e bakabilirsiniz.
Benim seçimim orta boy ve cepli, yani 151 gram 150 dolar.
2. BARINAK: Sixmoon Design GATEWOOD CAPE Panço Tarp
Adını, 65’inden sonra 3500 km. lik Appalachian Yolunu 3 kez solo ve thru-hike olarak yürüyen ”Büyükanne Gatewood’‘ dan alan bu panço tarp beni büyüledi. Tüm panço tarplarda, mutlaka bir ya da 2 yanınız açık kalırken, bu panço tarp, bir çadır gibi, her tarafı kapalı bir şekilde kurulabiliyor. Üstelik oldukçada büyük. benim Igloo 63177-1 çadırımdan çok daha büyük ve yüksek. Üstelik birden fazla fonksiyonu var. Bunu barınak olarak kullandığınızda, ayrıca yağmurluk taşımanız gerekmiyor. Ben yağmurluk olarak, Ferrino’nun pançosunu kullanıyorum. Ağırlığı 400 gram.
Bu panço tarp kurulduğu zaman, yüksekliği 112 cm, boyu 267 cm, eni ise 168 cm. oluyor. Yani bildiğimiz klasik 2 kişilik çadırlardan daha büyük ve yüksek. Ağırlığı ise sadece 300 gram. Fiyatı 135 dolar.
Bunun içerisine istediğiniz takdirde, normal çadır gibi zemini ve sinekliği olan Serenity Net Tent‘i de kurabiliyorsunuz. Ancak onun da ağırlığı 300 gram ve fiyatı 120 dolar.
http://sixmoondesigns.com/raingear/GatewoodCape.html
Benim seçimim sadece panço tarp. Yani 300 gram, 135 dolar.
3. UYKU TULUMU: SOL Escape Bivak
Survive Outdoors Longer (SOL) firmasının, hem bivak, hem de uyku tulumu olarak kullanılmak üzere ürettiği SOL Escape Bivak, sadece 250 gram. Ona rağmen çok iyi de bir koruma sağlıyor. Çünkü tıpkı bir termal battaniye gibi içi alüminyum kaplı ve vücut ısısının % 80’ini geri yansıtmayı başarıyor. Üstelik nefes alabilir bir ürün. Yapılan testlerde konfor derecesinin, çıplak 10 C, ince bir kıyafet ile 4 C, kalın bir kıyafet ile de – 1 C olduğu tespit edilmiş. Bunlar konfor dereceleri olduğuna göre ekstrem dereceleri çok daha düşük olmalı. Yani ülkemizdeki yürüyüş yollarında, özellikle de bahar aylarında gönül rahatlığı ile kullanabileceğiniz bir ürün. Üstelik bir diğer artısı da bunun esas olarak bir bivak olması. Yani açık havada, yağmur altında bile yatabileceğiniz şekilde su geçirmez. Bu size tarpta ekstra bir koruma sağlıyor anlayacağınız. Fiyatı ise 50 dolar.
http://www.surviveoutdoorslonger.com/survival-1/shelter/survive-outdoors-longer-escape-bivvy.html
4. MAT: Thermarest NeoAir Xlite Şişme Mat
Thermarest’in bu matı 3 boy. Küçük boyu 119 cm. uzunluğunda, 51 cm eninde ve ağırlığı 230 gram. Orta boyu 183 cm uzunluğunda 51 cm eninde ve ağırlığı 350 gram. Büyük boyu ise 196 cm uzunluğunda, 63 cm eninde ve ağırlığı 460 gram. Üç boyunda kalınlığı ise 6.3 cm. yani tek kelime ile muhteşem. Doğa içinbüyük bir konfor. Benim seçimim küçük boy. Çünkü boyum 1.73. Yastık olarak sırt çantası veya yedek kıyafetleri kullandığım takdirde, bana rahat rahat yeter. Fiyatı 130 dolar.
http://www.cascadedesigns.com/therm-a-rest/mattresses/fast-and-light/neoair-xlite/product
Sonuç olarak, böyle bir sırt çantasının 4 büyüğünün ağırlığı ve fiyatı şöyle oluyor.
SIRT ÇANTASI : 151 gram, 150 dolar (ZPack Zero Backpack Orta Boy, cepli)
PANÇO TARP : 300 gram, 135 dolar (Sixmoon Design GATEWOOD CAPE Panço Tarp)
UYKU TULUMU: 250 gram, 50 dolar (SOL Escape Bivak)
MAT : 230 gram, 130 dolar (Thermarest NeoAir Xlite Şişme Mat Küçük Boy)
TOPLAM: Ağırlık 931 gram, Fiyatı 465 Dolar.
Böyle bir ekipmanla ağırlık 6250 gramdan 931 grama düşmüş oluyor. 400 gramlık pançomuda artık bırakmam mümkün olduğuna göre, 5720 gram hafiflemiş oluyorum. Üstelik sadece 4 kalemde.
Ancak bir sorun var. Bu ürünlerin tamamını yurt dışından almak gerekiyor ve internet üzerinden almak mümkün. Ancak SOL Escape Bivak hariç, diğer üç ürün, vergisiz alışveriş limiti olan 100 dolardan daha pahalı. Bu şekilde almaya kalktığınızda, kargo ve vergiler ile birlikte fiyat ikiye katlanıyor. ABD’de yaşayan veya turist olarak giden bir tanıdık vasıtası ile almak en akıllısı..
Bu 4 lü benim sahip olmayı istediğim dörtlü. Ancak bunları temin edemesem de, artık bu 4 büyük ağırlığını, 1,5 kg. üzerine çıkarmamaya kararlıyım.
Filed under Dağcılık, Ultralight Backpack · Tagged with Backpacking, Barınak, Camping, Climbing, Dağcılık, Doğa Sporları, Doğa Yürüyüşü, Ekspedisyon, Firmalar, Hayatı İdame, Hiking, Kampçılık, Kaya Tırmanışı, Malzeme Analizi, Survival Filmleri, Sırt Çantası, Tarp, Trekking, Ultralight Backpacking
İbrahim Abi verdiğin çok kaliteli bilgiler için teşekkür ederim. Ben de su problemine bir çözüm bulmuş gibiyim. Lifestraw diye bir ürün var, çok hafif bir ürün ve çok pahalı da değil. Ürün elime geçince tanıtımını yaparız umarım.
BeğenBeğen
Türkiye’de yok bu ürün Ahmet. Bir ara Atlas’a gelip bitmişti. Sen nereden sipariş verdin? Yurt dışından mı?
BeğenBeğen
Fatih Çakırca isminde bir abi ithal ediyormuş. Sanırım şuan Türkiye dağıtımcısı gibi birşey miş.
Facebook tan ekleyip telefonla arayabilirsiniz: https://www.google.com.tr/url?sa=t&source=web&rct=j&ei=Ful9U9aEO6qVyAPhsoHYCg&url=https://tr-tr.facebook.com/sunenerjitr&cd=1&ved=0CCgQFjAA&usg=AFQjCNHOAWewpBLHi9f4Cs52mtctksrNPQ&sig2=u8Sx7cJAr7W-ksmswWF2-A
BeğenBeğen
Teşekkürler Ahmet..
BeğenBeğen
çok güzel bir liste olmuş benim de çok kafama yattı :).. yalnız bir sorum olacak daha önce tarpla uyuduysanız eğer uyku tulumunun içine örümcek girmesine ya da yılanlara karşı aldığınız bir önlem ovar mıdır?
BeğenBeğen
Merhaba Hande Hanım.
Ben de tarp kullanmaya yeni başlıyorum. Onun nedeni de Türkiye’de tarp satılmaması. En sonunda Çin’den internet üzerinden satın aldım.. Ancak özellikle yaz aylarında çoğu zaman tamamen açıkta gecelerim. Bugüne kadar hiç bir sorunla karşılaşmadım. Gelen giden böcek/yılan oluyorsa da hiç farketmedim. Ama tarp yurt dışında çok yaygın. Hiç kimsenin başına da bir şey geldiğini duymadım. İster çadırda, ister tarpta olsun korunmanın tek yolu, yattınız yerde yiyecek bulundurmamak ve yemek yediğiniz yerde yatmamak. Çünkü böcek ve hayvanları çeken şey yiyecek.. Ancak gene de tedirgin olursanız ”Gatewood Cape” panço tarpın çadır gibi içliği de var. Serenity Net Tent. Tamamen korunaklı.. Ağırlığı da 300 gram. Onu da alırsanız böcek/yılan sorunu da ortadan kalkar.
Saygılarımla..
BeğenBeğen
Mete Bey, Örümcek fobim olduğundan özellikle mi geliyorlar anlamıyorum ancak kapalı mekanlarda bile o kadar önlem almama rağmen hep beni buluyorlar.. belki de siz çok önemsemediğiniz için farketmemişsinizdir. çuval seklinde ve uyku tulumunun yarısı uzunluğunda bir file yapıp açık ucunu lastikleyerek tulumun baş kısmından geçirip içine de başımın üstüne gelecek şekilde üçayak yaparak yüzüme gelen kısmını havada tutmayı bile düşünmüştüm 🙂 Tesekkür ederim açıklama için, iyi geceler.
BeğenBeğen
Bende arı sokmasına karşı allerji var. Yarım saat içinde hastahaneye gidip iğne yaptırmam gerekiyor ve bu durum doğada sorun olabiliyor. Bu nedenle yanımda enjektör taşıyorum ki hastahaneye ulasamazsam iğnemi kendim yapayım. Bunun yanında keneler için sprey kenekovar aldım. Bu spreyi sıkınca uçan böceklerin (sinek, sivrisinek vb. ) gelmediğini farkettim. Bu tür bir sprey hem arılar için hem kene için hem diğer böcekler için toplu bir çözüm olabilir. Hem tulumun veya bivakın çevresine zemine sıkılır ise uçamayan yılan, akrep, çeşitli böcekler vs. zararlılar da gelmeyebilir.
BeğenBeğen
Ahmet önemli bir sorun bu.. Doğaya çıkarken dikkatli ol..
BeğenBeğen
Evet gerçekten örümceklerden ve sineklerden kurtulmak çok zor.
BeğenBeğen
“Bug out bag” dizaynı arayışım içerisinde sayenizde haberdar olduğum SOL Escape Bivvy’i (241gr) Ocak ayında, İç Anadolu bölgesinde, pantolon,polar sweet,balaklava ve fular ile kesintisiz rüzgar altında test edip mükemmel sonuç aldım. Çok ekstrem şartlar hariç ülkemizde dört mevsim kullanılabileceğini düşünüyorum. Yurt dışında daha revaçta olan turuncu renk yerine kamuflaja yakın olduğu için, stoklarda denk getirmesi biraz uğraştırsa da yeşil rengini tercih ettim. Uyku tulumu görevini sürekli eda etmek üzere temin ettiğim bir ürün oldu.
Sitenizi bir süredir vakit buldukça takip ediyorum. Konu vesilesiyle ilk mesajımı da yazmış oldum. Bilgi paylaştıkça çoğalıyor. Paylaşımlarınız oldukça faydalı. Özellikle günceler şiir tadında. Teşekkürler.
Saygılarımla.
BeğenBeğen
Merhaba,
SOL Escape Bivy’i bende, ABD’de ki uzun mesafe yürüyüşçülerinin uyku tulumu olarak kullandığını farketmem üzerine keşfetmiş ve internette deli gibi araştırıp testlerini de görünce emin olmuştum. Dediğiniz gibi bizim iklim kuşağımız için harika bir ürün. Umarım ülkemizdeki outdoor firmaları da, 2 kg. lık uyku tulumları yerine bu tip ürünler getirir. Doğa yürüyüşü ve kamplar, herkes için çok daha hafif ve keyifli bir hale gelir.
Size iyi yürüyüşler ve kamplar dilerim.
Saygılarımla….
BeğenBeğen
Çanta iyi fakat tactical ve bel destekli çantaları daha çok tercih ediyorum ve uyku tulumunu çok beğendim ülkemiz için çok yeterli olur diye düşünüyorum dev gibi uyku tulumu taşımak çantada en büyük sorun bence konfor derecesiyle kış kampı bile yapılır görüşündeyim ben Lawson hamak kullanıyorum yerden yüksekte uyuduğum için daha da iyi derce vereceğini düşünüyorum.
BeğenBeğen