UZUN SÜRELİ BARINAKLAR -2
Posted by Seawolfmete on 12 Şubat 2014 · Yorum Yapın
Uzun süreli barınak yapmanın bir diğer yoluda, ağaçlıklı bir bölgede mevcut ağaçları kullanarak, yeterli olmadığı yerlerde, kendi direklerimizi dikerek eve benzeri sağlam bir yapı ortaya çıkarmaktır. Bölgenin ağaçlıklı olmasının avantajı şudur. Ağaçları sütun olarak kullanarak, barınağı daha az işçilikle yapabiliriz. Yoksa açık bir arazide de, direk dikerek yapabiliriz. Fakat çok uğraşırız.
Öncelikle ağaçlar arasında düz bir zemin ve uygun bir ağaç dizilimi aramalıyız. Barınağın şeklini ağaçların konumu belirleyecektir. Barınağımız, kare, dikdörtgen veya çokgen olabilir.
Ağaçlıklı bir alanın yukardan görünümü – Pek çok farklı seçenek üretmek mümkün. Gerekirse 1-2 direk dikilerek daha düzgün barınaklar yapılabilir.
Burda dikkat edilmesi gereken husus, barınağın ortasında, çatı yapmamıza imkan verecek bir ya da iki ağaç bırakmak olmalıdır.
Barınağın büyüklüğü ise bize kalmış bir şeydir. Ancak bir kişi için 9 metrekare barınak idealdir. Kabaca ondan sonra her bir kişi için 3 metrekare ilave alan gereklidir. 2 kişilik 12, 3kişilik 18 metrekare gibi.
Yapacağımız yeri ve ilave sütün ihtiyacını belirledikten sonra, barınak yapımına başlayabiliriz. Eğer ilave sutun ihtiyacı varsa, dikeceğimiz ağaç genişliğinde ve 50-60 cm. derinliğinde bir çukur açıyoruz. Çukurun dibini farklı büyüklükte taşlarla dolduruyoruz ve sıkıştırıyoruz. (Amaç sütunun üzerine yük binince toprağa gömülmesini önlemek.) Direğimizi çukura yerleştiriyoruz ve etrafını küçük taşlarla iyice dolduruyoruz. Daha sonrada aradaki boşluklara toprak doldurup sıkıştırıyoruz.
Daha sonra bilek kalınlığında dalları, ağaçlar arasında, aralıklarla yere paralel bağlayarak duvar iskeletini ortaya çıkarıyoruz. Bu arada kapı boşluğunu bırakmayı unutmuyoruz.
Daha sonra çatı iskeletine başlıyoruz. Sütun olarak kullandığımız ağaçlar ile, bu ağaçlara duvar iskeleti olarak bağladığımız en üstteki ağacın birleşme noktasından, ortada kalan ağaca 45 derece eğimli çatı direklerini bağlıyoruz.
Barınağımızın iskeleti ortaya çıktı. Artık sıra duvar ve çatıyı ilave dallarla desteklemek.
Duvarları ve çatıları hangi sıklıkta öreceğimiz, bölgede malzeme bulma kolaylığına, kaç kişi olduğumuza, zamanımıza, hava durumuna vs. bağlıdır. Ancak ne kadar sık örersek, o kadar dayanıklı bir barınağımız olur.
Tüm duvarlar ve çatı örüldüğünde, sıra yalıtıma gelmiş demektir. Bunu eğer yanımızda varsa, naylon, tarp vs. gibi doğal olmayan malzemelerle yapabiliriz. Yoksa daha ince dal ve çalı çırpıyla boşlukları, debris shelter’larda olduğu gibidolduruyoruz ve en üste iğne yapraklı ağaçların dalları veya kuru yapraklar ile kaplıyoruz. (En az 30 cm. kalınlığında)
Kapı ve ocak yapımını ilerde detaylı olarak anlatacağız.
Filed under Barınak Yapmak, Hayatı İdame · Tagged with Backpacking, Barınak, Barınak Yapmak, Camping, Climbing, Dağcılık, Doğa Sporları, Doğa Yürüyüşü, Hayatı İdame, Hiking, Kampçılık, Survival, Trekking