UZUN SÜRELİ BARINAKLAR – 1
Posted by Seawolfmete on 29 Ocak 2014 · Yorum Yapın
Doğada uzun süre geçirmek zorunda kaldığımızda, bundan önce bahsettiğimiz derme çatma geçici barınaklar işimizi görmez. Daha geniş, ısıtabileceğimiz, hava şartlarına daha dayanıklı barınaklar inşaa etmemiz gerekir.
Bunun için de bir hayatı idame savaşına girmiş olmamız gerekmez. Sırf keyif aldığımız için bunu yapabiliriz. Örneğin ABD’de bu tür kampçılık başlı başına bir spor dalına dönüşmüş, çok yaygın.. Tek başına ya da bir grup arkadaş, atlayıp ıssız bir yere gidip barınaklarını inşa ediyorlar ve uzun süreli kamplar yapıyorlar. Hem de -20, -30 C’ı bulan ekstrem şartlarda. Bizde bu tür kampçılık pek yok ama, oldukça keyifli ve yorucu olacağını tahmin ediyorum.
Uzun süreli barınakları geçici barınaklardan ayıran 3 temel unsur var.
1. İçerde rahatça yaşamaya imkan veren bir büyüklükte olmalı..
2. Rüzgar, yağmur, kar vb. olumsuz hava şartlarında daha iyi bir koruma sağlamalı.
3. Kış aylarında ya da soğuk iklimlerde iyi kötü bir ısıtma imkanı sağlamalı..
İnşaa tarzlarına ilişkin tek bir model yok. Daha önce bahsettiğimiz tüm barınak çeşitleri, daha büyük, daha dayanıklı yapılarak, uzun süreli bir barınağa dönüştürülebilir.
Aşağıdaki videolarda, Eğik bir barınağın (Debris Shelter-Lean To), uzun süreli bir barınak olarak nasıl inşaa edilebileceğine dair çok güzel bir video dizisi var. İzlemenizi öneririm.
Filed under Barınak Yapmak, Hayatı İdame · Tagged with Backpacking, Barınak, Barınak Yapmak, Camping, Dağcılık, Doğa Sporları, Doğa Yürüyüşü, Hayatı İdame, Hiking, Kampçılık, Survival, Trekking