PET ŞİŞE İLE ATEŞ YAKMAK

maxresdefault

5  arkadaş günübirlik bir doğa yürüyüşüne çıkmıştık. Zorlu bir tırmanıştan sonra, yoğun bir kayın ormanının içinde, çeşme başında öğle yemeği molası verdik. Karınlarımız acıkmış, herkes hızla hazırlığa girişti. Bir arkadaş menemen için domatesleri ve biberleri soymaya başladı, diğer iki arkadaş tavalarına sucukları doğruyorlar. Biz hanımla her zaman sucuk yaparken, sanki bu kez içimize doğmuş gibi ton balığı konservesi almışız. Herkes yemeğini hazırlarken ben de ateş için odun topladım ve arkadaşlardan çakmak istedim. Eyvah.. Hiç kimsede yok.. Grup yürüyüşlerinde mutlaka sigara içenler olduğu için ateş hiç sorun olmuyor. O rahatlıkla çıkmış herkes yola.. Ancak bu kez 5’imizde sigara içmiyoruz.

Herkesi aldı bir telaş. Karınlar aç, hazırlıklar yapılmış, geleceğe dair pembe hayaller kurarken, büyük bir bir hayal kırıklığı.. Hava da günlük güneşlik. Ne yapalım, ne yapalım? derken ilkel devirlerde olduğu gibi odunları sürterek ateş yakalım dedik.. Hazırlık yaptık, başladık sürttürmeye.  1-2 dakika da bir değişiyoruz. Çünkü kollarda hemen büyük bir ağrı oluşuyor. Hepimiz bir tur uğraştık. Duman falan çıktığı yok. Odunları tuttuk. Değil yanmak ısınmamış bile..

Kollektif çalışmayı bıraktık. Bireysel çalışmaya geçtik. Çakmak taşı arayanlar, odunları sürttürmeye devam edenler, çantasını araştıranlar, Belki birileri vardır diye sağa sola seyirtenler, nafile… Umut yok. Bir saati aşkın süre geçti. Artık yola koyulmamız lazım.

Menemen için hazırlanan domates ve biberlerin üstüne bizim 2 adet ton balığı konservesini döktük, balık salata yaptık. Öğle yemeği işini bu şekilde hallettik.

Bu, ateş konusunda yaşadığım sorunlardan sadece biri. Yağmurda ve karda da hikayelerim var. Ancak bu sorunları yaşayınca, insan ateş yakmanın ciddi bir konu olduğunu anlıyor. Yazın heryerin kuru olduğu dönemlerde, yanınızda çakmakta varsa bir sorun yok. Ancak yağmurda ve karda çakmağınız varsa bile ateş yakmak kolay değil..

Ateş yakmanın pek çok farklı ve pratik yolu var. Bunları bilmenin ve hatta mümkün olduğunda 1-2 kere deneyerek pratik yapmanın çok faydası var.

İşte bir metod. Hemen hemen herkesin yanında, su taşıdığı bir pet şişe oluyor. Olmasa bile en ücra orman köşelesinde bile karşınıza çıkabiliyor. Hava da güneşliyse pet şişe ile ateş yakmak mümkün.

Su dolu pet şişenin (şeffaf pet) ağzına yakın bombeli kısmını bir mercek gibi kullanarak, kağıtları tutuşturmak mümkün. (Kuşe kağıt olmayacak)

Biraz denemeyle, güneş ışınlarını odaklayarak kağıdı yakabildiğinizi göreceksiniz. Ancak bu alev alan bir yanma değil, siyahlayarak deliğin büyüdüğü bir yanma olacak. Bunu ateşe çevirmenin yolu da yanan yerin üstüne yenikağıtlar eklemek. Nasıl mı? İşte videosu..

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: