DAĞLARDA NAVİGASYON – GENEL
Doğaya çıktığınız zaman, en önemli sorunlarınızdan biri navigasyon olacaktır. Doğru bir navigasyon için iki sorunun cevabını biliyor olmanız gerekir.
1. Neredeyim?
2. Gideceğim yer nerede?
Size referans olabilecek noktaları göremediğiniz yerlerde, ormanlarda, kayalıklar arasında, çöllerde, kutuplarda, siste çok kısa zamanda yön duygusunu tamamen kaybetmeniz kaçınılmazdır. Bu da bir felaket doğurabilir. Gideceğiniz yerin tamamen aksi yöne gidebilir, su kaynaklarını kaybedebilir, günlerce aç kalabilir ve hatta ölebilirsiniz. Eğer bu gün bile haberleri dikkatle dinlerseniz, sık sık dağlarda kaybolmuş, mahsur kalmış bir dağcının kurtarıldığını duyarsınız.
Öylesine ilginç örnekler vardır ki.. Mesala 2 arkadaş, 4×11 km. lik bir ormanlık alandan ancak 11. gün çıkmayı başarabilmişlerdir. Ya da gece çadırdan tuvalete kalkıp, dönüşte çadırını bulamayan ve günlerce kaybolanlar vardır.
National Geographic, Discovery gibi belgesel kanallarında ise pek çok kaybolma hikayesine rastlayabilirsiniz.
Öylesine ciddi bir konudur bu.
Peki doğaya çıkacak ve bilmediğiniz bölgelere keşfe gidecekseniz ne yapmalısınız? Navigasyonu nasıl sağlamalısınız?
Aslında iki temel yöntem var diyebiliriz.
Birincisi, GPS (Global Position System) dediğimiz, uydulardan mevki koyan, gideceğiniz yeri, rotaları sisteme girerek sürekli görebileceğiniz doğal olmayan elektronik yöntem.İkincisi, harita ve pusula kullanarak ya da güneş, yıldızlar, yosunlar gibi doğal yardımcılarla yönünüzü/yerinizi bulduğunuz insanlık tarihi kadar eski klasik yöntemler.
GPS’imiz olsa bile klasik metodları her doğa sporcusu çok iyi öğrenmeli. Çünkü GPS; arıza yapabilir, şarjı bitebilir, kendi başınızın çaresine bakmak durumunda kalabilirsiniz..
O nedenle öncelikle Navigasyon başlığı altında, klasik yöntemlerden bahsedeceğiz.