ATEŞ YAKMAK
Doğada kazanılması gereken en önemli becerilerden biri ateş yakmaktır. Ateş, özellikle kötü hava şartlarında sizi donmaktan korur, yemek yapmanıza imkan verir, yaban hayatı sizden uzak tutar. Belkide en önemlisi olağanüstü bir psikolojik destek ve güven hissi oluşturur.
Şehir yaşamında son derece sıradan bir iş olan ateş yakmak, doğada çok zor olabilir.
Ateş yakmayı iki temel başlıkta ele alacağız.
1. Çakmak, kibrit vb. ateş başlatıcılara sahip olduğunuz durumda ateş yakmak.
2. Hiç bir ateş başlatıcı olmadığında, tamamen doğal imkanlarla ateş yakmak.
Öncelikle bir ateş başlatıcınızın, örneğin çakmağınızın olduğunu düşünelim. Sıcak yaz günlerinde ve kuru ilkbahar, sonbahar günlerinde çok kolaylıkla ateş yakabilirsiniz. Hatta sıcak yaz günlerinde çok dikkatli olmazsanız bütün bir ormanı bile…
Ancak, 1-2 gün süren bir sağanak yağmurdan sonra ateş yakmak sanıldığından çok daha zordur. Bu beceriyi kazanmak doğa tutkunları için hayati önemdedir. Peki bunu nasıl başaracağız.
Herkesin bildiği üzere ateş yakmak için üç temel unsuru bir araya getirnek gerekiyor:
1. Yanma ısısı
2. Yanıcı madde
3. Oksijen
Bunlardan; yanma ısısını elde edebileceğimiz çakmak ile doğada bulunduğumuz için oksijen zaten hazır durumdadır. Sorun yanıcı maddeyi, yani ıslanmamış, kuru uygun malzemeyi bulmaktır. Bunu da pek çok şekilde elde edebiliriz.
1. Kuru yapraklardan: Geniş yapraklı büyük ağaçların dibindeki yaprakların alt kısımlarında hala kuru yapraklar kalmış olabilir.
2. Kuru dal parçaları: Gene geniş yapraklı büyük ağaçların alt dallarında, veya kırılarak altına dökülmüş ağaç parçaları genellikle kuru olur. Bunlardan bir kurşun kalemden daha ince olanları iyi bir ateş tutuşturucu olur. (Görünüş sizi yanıltmasın, ıslakgörünseler bile eğer kırdığınızda çıtırdıyorsa kurudur ve ateş başlatıcı olarak harika iş görürler.)
3. Ağaç gövdesindeki mantarlardan: Ağağıda fotoğrafını gördüğünüz ağaç gövdesinde büyüyen mantarların içi harika bir kav olur.
4. Geniş çaplı kütüklerin ortaları kurudur. Buradan balta ve bıçakla çıkarılacak ince ince doğranmış parçalarla kolayca ateş yakılabilir.
5. Sırt çantanızda taşıyacağınız küçük bir reşo yakıtı ile her durumda ateş yakabilirsiniz. 1 TL. gibi çok cüzi fiyatlarla her yerde bulabileceğiniz reşo yakıtını en alta oturtup, üzerine ince ve kırıldığında çıtırdayan dallardan koyduğunuzda rahatlıkla ateş yakabilirsiniz.
6. Gene sırt çantanızda taşıyacağınız küçük bir vazelin ile, ilk yardım çantanızdaki pamuk harika bir ateş başlatıcı işlevi görür. Bir parça vazelini pamuğa yedirdiğiniz takdirde uzun süren yanabilen bir ateş başlatıcı elde etmiş olabilirsiniz.
7. Gene sırt çantanızda bulunan ispirto ve kolonya iyi bir ateş başlatıcı olabilir.
Bundan sonrası sadece biraz pratik yapmak…
Comments
One Response to “ATEŞ YAKMAK”Trackbacks
Check out what others are saying...[…] Yazının devamını kaynağından okumak için tıklayınız. […]
BeğenBeğen