Likya Yolu – Malzemeler

İlk uzun mesafe yürüyüşü için, yanıma aldığım malzemeler, aşağıdaki iki videoda mevcut.

Ancak 5. gün, ağırlığın fazlalığına isyan ederek, Kınık’ta yaklaşık 5 kg. lık bir bölümünü gerisin geriye eve kargoladım.

Yürüyüş sonunda ulaştığım tek sonuç ise, uzun mesafe yürüyüşlerinin mutlaka Ultraligh Backpacking modunda yapılması gerektiği…

Reklam
Comments
8 Responses to “Likya Yolu – Malzemeler”
  1. Tahir Toprak dedi ki:

    Kamp malzemesi konusunda 1-2 tecrübemi paylaşmak istedim Mart ayında yapacağınız gezide faydası olmasını dilerim.

    Üşümemek ve enerji almak için yanınızda kuru üzüm ve/veya tekrar tekrar kaynatılarak bal kıvamına gelmiş üzüm pekmezini tavsiye ederim. Et ürünü olarak isli (füme et) hem güzel bir enerji kaynağıdır aynı zamanda diğer et ürünlerine göre hacim ve ağırlıkta %70 e varan tasarruf sağlar. Bunların dışında yiyecek olarak sadece 1 paket makarna ve 1 paket yulaf ezmesi en az 4 günü hiç problemsiz geçirmenizi sağlar. Bu arada yanınıza tuz, biber ve yağ almayı unutmuşsunuz.

    Kahve, çay, çorba vb için metal tek cidarlı kupa kullanırsanız sadece yaprak ve bir kaç mm lik dal parçaları ile hemen suyu kaynatıp işinizi göre bilirsiniz. Bence ocak, yakıt şişesi tencere vb yürürken sizi yoracak ağırlıklar .Kamera, fener, radyo vb batarya ile çalışan cihazları alırken hep aynı boyutta pil kullananları seçip yanınıza bu pile uygun solar şarj aleti ve yedek şarjlı pil alırsanız çok rahat edersiniz. Son nokta olarak bıçağınız bence çok büyük 1/3’ü boyunda bir bıçak ve 100 lümen üstü odak ayarı yapabilen bir fener çok işinize yarar.

    Bence ıslak havlu miktarı biraz daha fazla olmalı bu durumda jel, el bezi vb ye gerek kalmaz. Çadır yerine tarp örtüsü ve -20 derecelik bir uyku tulumu daha hafif olur düşüncesindeyim. Son olarak çantanız çok hoş ancak çok büyük umarım sizi yolda çok yormaz

    Lütfen ukalalığımı affedin, niyetim sizi üzmek değil geçmişte yaptığım hataları yaparak azminizin kırılmasını istemedim, yazdıklarım ile sizi üzdüysem özür diler, mail ile en kısa zamanda görüşmek isterim.

    Mart geziniz için başarı dileği ve saygılarım ile iyi yolculuklar dilerim.

    Tahir Toprak

    Beğen

    • Seawolfmete dedi ki:

      Merhaba Tahir Bey,

      Önerileriniz için çok teşekkür ederim. Bilakis çok memnun oldum. Deneyim sahibi herkesin, bir şekilde kendi deneyimlerini yazarak aktarmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bunun, ülkemizde dağcılık ve doğa sporlarının gelişimine büyük katkı sağlayacağına inanıyorum. Bundan sonrada farklı deneyimlerinizi yorum yaparak aktarırsanız çok memnun olurum.

      Saygılarımla, Mete..

      Beğen

      • Tahir Toprak dedi ki:

        Anlayışınız ve yazmak ile ilgili verdiğiniz destek için teşekkür ederim. Bende sizin gibi açık havada rakı kokusunu seven biri olduğumdan dolayı en az 2 gün sizi rahatlıkla doyuracak, gerekli enerjiyi verecek ve rakı içerken meze işlevi görecek, en aşırı sıcakta dahi bozulup lezet kayıp etmeyecek yemek listesi aşağıdaki gibi olabilir:

        1-Kuru et, 200 gr
        2-Eski kaşar peyniri 200 gr
        3-Bir paket kepekli makarna 400 gr
        4-75 ml sızma zeytin yağı (makarna için) 100 gr
        5-2 adet etsu tableti (makarna için) 10 gr (tahmini)
        6-Kampçı tipi kombine tuzluk biberlik 50-100 gr.
        7-Ekmek veya çorba yapmak isterseniz 100-200 gr un
        8-Kuru kuş üzümü mart ayı için 200-300 gr
        9-Nescafe 10 gr.
        10-Poşet çay 6 adet 15 gr
        11-Kesme şeker 22 adet (her bardağa 2 adet hesabı ile) 88 gr.
        12-5 lt su

        Toplamının 7 kg yi geçmemesi lazım, 48 saat sonunda yiyeceğin %70 inden fazlasını tüketeceğinizi sanmıyorum

        Makarnayı yaparken etsu tableti kullanın, suyunu çektirerek (erişte usulü) yaparsanız hem lezzetli olur hemde su sarfiyatı olmaz. Bir paketin 1/3 veya 1/4 ü bir yetişkine doygunluk hissi verir.Makarna çok yavan gelirse kuru eti veya kaşar peynirini ufak doğrayıp makarnaya katık yapabilirsiniz, Doymazsanız bir yemek kaşığının yarısı kadar unu yağda rengi bej olana kadar kavurun üzerine bir tablet etsu nun 1/4 ü ve 300 ml (bir büyük fincan) su ekleyin tuz ve biberini atıp kaynayana kadar devamlı karıştırın.

        Ekmek yapmak için una tuz, bir kaç damla yağ ve su ekliyoruz, suyu çok az ve yavaş ilave edin hamur ele yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurun üstünü kapatıp 10 dakika bekletin, bir limonun yarısı kadar elinize alıp yuvarlayın, tabağın içinde bıçağınızın sapı ile 1-1,5 mm kalınlığa gelesiye kadar inceltin, ateşteki tavanın içine atın ateşiniz kuvvetli ise 2 dakikada sıcak lavaşınız hazır.

        Ben bunlar ile uğraşıp pişiremem diyorsanız makarna, un yerine yanınıza patates, soğan, havuç vb alıp folyo içinde direk közde pişirip keyifle tüketebilirsiniz.

        Ekipman konusuna gelince, yemek, kahve vb yanınıza ocak almanıza hiç gerek yok tavanızın veya metal kupanızın altında yakacağınız çalı çırpı yukarıda anlattıklarımın hepsi pişer. kısaca 1 bıçak, 1 çatal ve 1-1.5 lt lik tencere ve 1 ateşe dayanan metal fincan her yeterli. Temizlik ateşten çıkacak beyaz külü kullanabilirsiniz.

        Fener en önemli malzemelerden biri, en az 100 lümen en fazla 200 lümen ışık veren kalem pil ile çalışan zoom yapma özelliği olan led ampullü bir fener mutlaka yanınızda olmalı. Geceleyin sizi fark etmeden yaklaşan evcil vahşi her türlü hayvanı kısa süre durdurun, gece uzun mesafelerden çadırınızı kolay bulmanızı sağlar, gündüz dahi fark edilerek acil durum çağrısı yapar vb. Ağırlığının 150 gr ı geçeceğini sanmıyorum.

        Bıçak olarak ele iyi oturan, kesici boyu 10 cm civarı, 2-4 cm eninde, sırt kalınlığı 2-3 mm lik iyi bir markanın ürünü kamp hayatınızı kolaylaştırır, Bora’nın ürünlerini tavsiye ederim. Bütçeniz yeterli ise şam çeliğini tercih ederseniz hiç kullanmama rağmen pişman olmayacağınıza eminim.

        Rakı, soğuk su vb yi termosta taşırsanız, hem ısı hemde tat deformasyonu yaşanmıyor. yıllardan beri Thermos markasının çelik termoslarını kullanıyorum gerek mekanik dayanıklığı gerekse işlevlerinden yüzde yüz memnunum. Ömür boyu problemsiz kullanabilirsiniz.

        Kullanmasını hiç sevmesem de yanınızda mutlaka su geçirmeyen tozluk bulundurun, en kaliteli ayakkabı bile ayağın içeri girdiği kısımdan yağmurda suyu, kumsalda kumu vb yi içeri alır, tozlukları bu tip durumlarda kullanabilirsiniz. Bir başa korunma yöntemi varsa çöp poşeti yoksa naylon poşeti tersinden ayağınıza geçirip bilek üzerinden paket lastiği veya ince ip ile bağlamaktır, poşetin fazlalıklarını bıçak ile keserseniz bilek kısımlarından su almasını engeller

        Pahalı yağmurluklar yerine inşaatlarda kullanılan sarı renkli biraz daha ağır olan yağmurluklardan 1 tanesi sizi yıllarca idare eder hem ıslanmaz hemde çalı çırpıdan yırtılmaz aynı zamanda kir, pas leke tutmaz.

        Yanınıza arı sokmasına karşı mutlaka şişi indiren kremlerden ve vücuda sürülen sivri sinek kovan losyonlardan alın. Emin olun ki gerçek katiller ve rahatsızlık verenler bu hayvancıklar.

        Gece çadırda üşüyorsanız boş teneke meşrubat kutusunu ters çevirip yanında alt kısma yakın bir pencere açıp içinde tealight denen mumlardan yakabilirsiniz. Kutunun üstünde kalan çukur kısmına koyacağınız bir kaç tane taş parçası veya içi kum dolu 2. bir metal içecek kutusu ısıyı depolar.Bir mum bu konumda 4 saat civarı yanar. Alternatif olarak yanılmıyorsam sıvı mum diye satılan 100 gr lık sıvı parafin şişeleri 40-45 saat yanıyor.

        Bende yarın (Pazar günü) bir kaç gün kamp yapmak için Darlık barajı civarına gideceğim döndükten sonra aklımda kalanlara devam ederim

        sevgi ve saygılarımla…

        Beğen

        • Seawolfmete dedi ki:

          Tahir Bey, oldukça detaylı, titizlikle kaleme alınmış, önerileriniz harika.. Anlıyorum ki benzer yanlarımız hayli fazla. Umarım bir gün beraber bir yürüme ve gece kamp ateşi başında rakılarımızı yudumlama fırsatı buluruz.

          Saygılarımla..

          Beğen

          • Tahir Toprak dedi ki:

            Çok memnun olurum, yağmurdan dolayı dünkü çıkışımı yarına (Salı gününe erteledim) 1 hafta kadar minik karavan ile sabit kamp yapmayı planlıyorum. Darlık barajı civarında olacağım, gelmek isterseniz beklerim. Telefonum 0532 295 10 03

            Beğen

            • Seawolfmete dedi ki:

              Merhaba Tahir Bey,

              Davetiniz için teşekkürler. Gerçekten gelmeyi isterdim, ancak şu an için gelmem mümkün değil. Bir başka sefere inşallah..
              Benim telefonumda 0532 300 07 90

              Beğen

  2. Murat dedi ki:

    Merhaba Mete bey;
    ilk defa trekking’e başlayacak biri olarak bu sene Likya yolunu Nisan ayında Fethiyedeki başlangıç noktasından Kaş’a kadar yürümeyi planlıyorum trekking konusunda ilk deneyimim olacak. İnternetten araştırmalarım sonucunda bu işe girişiyorsan ucuza kaçmamak gerektiğini anladım ve her ne kadar kaçmaya çalışsam da kaçamadım 🙂

    Genellikle yapacağım trekkingler yazın olacak ve en az 3 günlük en fazla 10 günlük yürüyüşler düşünüyorum yeri geldiğinde çantamın içine ocak tencere’de koymak istiyorum.

    Asıl soru burada başlıyor ben şimdi olmasa da ilerleyen zamanlarda kullanacağım ekipmanları en hafifinden seçmek istiyorum…

    Fakat çanta seçimi konusunda kararsız kaldım DEUTER AIRCONTACT 65+10 modelini aldım fakat internette çoğu yerde genellikle 50 litre civarı çanta öneriyorlar benimde kafam karıştı acaba DEUTER AIRCONTACT 55+10 modeliyle deiştirsem mi? Aşağıdaki iki modelin ölçülerini yazıyorum

    Benim boyum : 175 cm

    DEUTER AIRCONTACT 55+10
    Ebatlar: 80 / 28 / 22 (H x W x D) cm

    DEUTER AIRCONTACT 65+10
    Ebatlar: 84 / 30 / 26 (H x W x D) cm

    Teşekkürler.

    Beğen

    • Sadi YALGIN dedi ki:

      Merhaba;
      Murat Bey çantanızın hacmi uygundur. Bence küçültmeyiniz! Ağırlık açısından fazla eksilme söz konusu değildir. Ben, DEUTER Aircontact PRO 60 + 15’i kullanıyorum. Boş ağırlığı 3-3,5 kg’dır. Fakat sırtı kavraması ve yükü bedene dağıtımı ile sağlamlığı eşsizdir. Size Likya Yolu’nda ve uzun yürüyüşlerinizde malzeme ve yol konusunda yardımcı olacağını düşündüğüm bağlantı ekliyorum. [Sadi YALGIN]

      LİKYA YOLU [KAMPLI-25 Gün] – https://www.facebook.com/events/706350722810453/

      Beğen

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: