QUECHUA FORCLAZ 500 HIGH NOVADRY YÜRÜYÜŞ BOTU
En son aldığım yürüyüş botu olan Karrimor Aspen Mid III, Karia Yolu’nun daha 50 km. sinde açılmaya başlamıştı. Üstüne üstlük su geçirmez denmesine rağmen, bir sabah çiğ ile ıslanmış otlara girince, adeta tüm suyu emerek günlük güneşlik bir havada ayaklarımı sırılsıklam yapmış ve beni çıldırtmıştı… Şansa bakın ki bu yürüyüşü, sakatlanmam nedeniyle 5. gün bırakmak zorunda kaldım ve bu nedenle ben yalınayak kalmaktan, satıcı firma da benim hışmımdan kurtuldu.
Sakatlığım neredeyse tamamen geçti gibi… Günübirlik sert doğa yürüyüşlerini artık rahatlıkla yapabiliyorum. Bu nedenle de içim tekrar kıpır kıpır… Aksilik olmazsa önümüzdeki mart ayında (2016) Karia Yolu’nun tamamını yürümeyi tekrar denemek istiyorum. O nedenle de hazırlıklara şimdiden başladım.
İlk olarak da beni yürüyüşün ortasında yalınayak bırakmayacak sağlam bir bot almaya karar verdim… Günlerdir araştırıyorum. Ülkemizdeki tüm ayakkabılara ilave olarak, Aliexpress’ten tutun da Amozon’a, E-bay’a kadar tüm sitelerdeki ayakkabıları günlerce inceledim. Pek çok kaliteli ayakkabı mevcut, ancak fiyatları çok yüksek. Fiyatları uygun olanların da pek çoğu, uzun süreli bir doğa yürüyüşünü kaldıracak kalitede değiller. En sonunda 2-3 ayakkabı arasında kararsız kaldıktan sonra, Quechua Forclaz 500 High Novadry doğa yürüyüş botlarını almaya karar verdim.
Bunun da bir kaç nedeni vardı.
Birincisi, daha önce Quechua‘nın pek çok farklı ürününü kullanmış ve genelde memnun kalmıştım. Eğer yüksek irtifa dağcılığı yapmıyorsanız, Quechua ürünleri ülkemiz koşullarında doğa yürüyüşü için son derece yeterli.
İkincisi ise ayakkabıların 2 yıl garantisi vardı ve bir sorun yaşadığımda ayakkabıyı değiştirebilirdim.
Üçüncüsü ise fiyatının diğer kaliteli botlara göre oldukça uygun olması idi.
İşte bu nedenlerle Quechua Forclaz 500 High Novadry botta karar kıldım ve siparişimi verdim. Yeni botlarım dün elime ulaştı. Sıcağı sıcağına ilk izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.
İlk önce resmi bilgiler.
Firma, bu botların her tip arazi / hava şartında ve uzun süreli doğa yürüyüşlerinde kullanılmak üzere tasarlandığını belirtiyor. Üstelik buna 2 yılda garanti veriyor.
Ayakkabıda kullanılan su geçirmezlik teknolojisi, Quechua‘nın kendi teknolojisi olan NOVADRY. Tanıtımında botların yaklaşık 8.000 bükülmeye kadar su geçirmez olduğu, bunun da 8 saatlik bir yürüyüşe tekabül ettiği ve ıslandığında da, kurumasını mütekip aynı su geçirmezlik özelliklerini tekrar kazandığı belirtiliyor. (Su geçirmezlik açısından bu ayakkabıları henüz test etme imkanı bulamadım. Ancak bu ayakkabıların başka bir versiyonu olan Forclaz 600 Mid Novadry modelinin su geçirmezliğinin oldukça iyi olduğunu biliyorum. Bu high novadry olduğuna göre sanırım daha iyi bir su geçirmezliği vardır. İlerde test ettikçe bu bilgileri de güncelleyeceğim.)
Ayakkabının tabanında Cross-contact denilen bir teknoloji kullanılmış. Bu teknolojinin ne olduğunu tam olarak bilmiyorum. Ancak kauçuk bazlı bir taban. Aynı fiyatlı ve hemen hemen bu botun bire bir benzeri olan vibram tabanlı Forclaz 600 modeli yerine bunu seçmemin nedeni, Vibram tabanların özellikle ıslak kayalıklar üzerinde fazlaca kaydığını düşünmem… Vibram tabanlar buzda, karda ve toprakta iyi bir tutunma sağlarken, ıslak kayalık zeminlerde iyi tutunamıyor gibi bir tespitim var. (Haklı olmayabilirim, ama bana sanki öyle geliyor.) Karia Yolu’da neredeyse full kayalık ve gitmeyi planladığım mevsimde yağışın en bol olduğu Mart-Nisan ayı olduğu için böyle bir tercihte bulundum. Umarım doğru yapmışımdır. (Kullanıcı yorumlarında taban tutuculuğunun çok çok iyi olduğundan bahsediliyor)
Tabanda ki krampon derinliği 5 mm…
Gelelim benim ilk izlenimlerime…
Ayakkabının kalıbı küçük. Bu nedenle 1 numara büyük almanızda fayda var. Burada bir numara büyükten kastım, doğa yürüyüşü için olması gereken 1 numara büyüklük değil. Ona ilave 1 numara büyük almalısınız. Örneğin benim ayaklarım 42 numara. Doğa yürüyüş botlarını 43 numara alıyorum. Bu botu ise 44 numara aldım. (Bu Quechua marka tüm ayakkabı ve botlar için geçerli)
Ayakkabı son derece rahat. Bileğinizi son derece güzel kavrıyor, ancak biraz ağır…. (43 numara ayakkabının teki 514 gram)
Dikişleri, kaplamaları ve bağcık kopçaları son derece sağlam gözüküyor. (Bunu zaman ile test edeceğiz.)
Ayakkabı full çarşak banta sahip değil. Ancak ön ve arka tarafında oldukça geniş ve yeterli görünen yarım çarşak bantları mevcut.
FİYATI: 229.95 TL.
Bunlar ilk izlenimlerim. Kullandıkça günceleyeceğim.
UYARI: Ayakkabıları aldıktan yaklaşık bir ay sonra, Decathlon bir mesaj gönderdi. Ayakkabı bağcıklarının bilekleri sıkmak için geçtiği halkaların dikişli olup olmadığını sordu. Eğer dikişli değilse, özel durumlarda bu kancaların ayakkabının diğer aksamına takılarak düşmelere neden olabileceğini belirtti ve ayakkabıları geri çağırdı. Ben ayakkabılarımdan çok memnun olduğum için bir risk değerlendirmesi yaptım ve ayakkabıları iade etmekten vazgeçtim.
“…Vibram tabanların özellikle ıslak kayalıklar üzerinde fazlaca kaydığını düşünmem… Vibram tabanlar buzda, karda ve toprakta iyi bir tutunma sağlarken, ıslak kayalık zeminlerde iyi tutunamıyor gibi bir tespitim var. (Haklı olmayabilirim, ama bana sanki öyle geliyor.) ”
Mete hocam bu tesbitinize ben de katılıyorum. Benim de vibram tabanlı, yarım boğazlı, su geçirmez bir botum var ve aldığım günden beri ilk dikkatimi çeken şey tabanının ıslak zeminde kayması hatta asfaltta bile kaydığına şahidim. Bu konuda ki tesbitinize katıldığımı ve sizinle aynı fikirde olduğumu belirtmek istediğimden bu yorumu ekledim. Gönlünüzce yürüyüşler diliyorum…
BeğenBeğen
Merhaba,
Vibram tabanların toprakta, karda, buzda tutuculuğu iyi iken, ıslak ve kayalık bölgelerde insanı şaşırtacak derecede kayıyor. Bunu defalarca yaşadım. Sizin de aynı tesbitte bulunmuş olmanız, bu görüşümü daha da pekiştirdi. Bu nedenle teşekkür ederim.
Ben de size de iyi yürüyüşler dilerim.
BeğenBeğen
Mete Bey,
Vibram tabanlarla ilgili tecrübenize katılmakla beraber kendi tecrübemide eklemek isterim.
Yürüyüşlerim sırasında Vibram taban ile fark ettiğim olumsuzluk ,özellikle büyük ağaçların etrafında erozyon veya başka sebepler ile ortaya çıkan kalın ağaç köklerinin kabukları deforme olduktan sonra çıkan odunsu kısımlarının yağmur/çiğ gibi sebepler ile ıslanmasından dolayı vibram tabanlı bot/ayakkabı ile temaslarında dikkatli olmaz isek kayganlığı dengemizi bozacak şekilde artmasıdır.
BeğenBeğen
Merhaba Okan Bey,
Katkı için teşekkürler… Islak zeminlerde defalarca kaydım… Ama açıkçası deforme olmuş, ufalanmış ağaç kabuklarına hiç dikkat etmedim. Şimdi düşünüyorum da, kaydım dediğim ıslak kayalık bölgelerde, sizin anlattığınız bu durum çoğunlukla mevcut. Bundan sonraki yürüyüşlerim de bu hususu da özellikle gözlemlemeye çalışacağım..
Size iyi yürüyüşler.
BeğenBeğen
Bu botların fiyatı nedir acaba ?
BeğenBeğen
229 TL.
BeğenBeğen
teşekkürler Mete bey
BeğenBeğen
Mete Bey merhaba, ürün değerlendirmeniz için teşekkür ederim.
İçinde bulunduğumuz ay itibari ile botu 1 yıldır kullanıyorsunuz.
Ayakkabı konusunda fikriniz nedir? Almaya değecek kalitede midir? Su geçirgenlik, laçkalaşma gibi problemleri var mıdır? Teşekkür ederim.
BeğenBeğen
Bottan genellikle çok memnunum. Yaklaşık 2500 km. yol yaptım. Herhangi bir açılma yok. Ancak su geçirmezlik özelliğini yitirdi. O da bakımını yapmamaktan. Su geçirmez sprey ile ara sıra korumak gerekiyor. Ben memnunum…
BeğenBeğen
Merhaba, su geçirmezlik için spreyle bakım olayını ilk defa duyuyorum. Ne kadar sürede bir spreylemek gerekir? Teşekkürler
BeğenBeğen
Merhaba,
Sprey su itici özelliğe sahip. Yani kaybedilen su geçirmezlik özelliğini yeniden kazandırmaya yönelik. Hangi periyotla kullanılacağı ise sizin ayakkabıyı kullanış yoğunluğunuza ve hava şartlarına bağlı. Ama ana olarak şunu söyleyebilirim. 3-6 ayda bir yapmak yeterli…
BeğenBeğen