ÇOCUKLARLA DOĞA YÜRÜYÜŞÜ
Ailenizle birlikte yapacağınız bir doğa yürüyüşü, sizleri bir araya getirip kaliteli zaman geçirmenizi sağlamanın yanında, çocuklarınızın da doğal dünyayı keşfetmesi anlamına gelir. Ama benim çocuğum küçük demeyin. Her yaştaki çocukla doğa yürüyüşüne çıkabilirsiniz. Hatta bebeklerle bile… (Bkz. en sondaki video)
Ancak çocuklarla yapılacak bir doğa yürüyüşü çok farklıdır. Hatta çocuğun yaşına göre bile farklılıklar gösterir. Ancak temel prensipler aynıdır. Çocuklarla doğa yürüyüşünün farkları şunlardır.
1. Planlama:
a. Çocuklar sizin kadar güçlü değildirler ve bu nedenle çok uzak mesafeleri yürüyemezler. Yorulduklarında da onları kolay kolay yürütebilmeniz mümkün değildir. Yürümemek için büyük direnç gösterirler. Bu nedenle yürüyüş mesafesini ve süresini, çocuğunuzun yaşına ve fiziksel durumuna uygun şekilde planlayın. Bu planı yaparken de, yolda yorulabileceklerini ve planladığınız noktaya gene de ulaşamayabileceğinizi göz önünde bulundurun.
b. İrtifa almanızı gerektirmeyecek, zorluk derecesi kolay bir rota seçin. Mümkün ise rota üzerinde göller, nehirler, şelaler olsun. Çocuklar suyu çok sever.
c. Planlamaya çocuğunuzu da dahil edin, fikirlerini alın..
d. Planınız çok esnek olmalıdır. Yol üstünde görülecek bir kaplumbağa veya kurbağa uzun süreli bir duraklama anlamına gelebilir. Çocuğunuzu yola devam etmeye zorlamayın. Bu anları doğayı keşfetmesi için büyük bir fırsat olarak görün. Planlamanızı da, çok sayıda bu tip duraklama olacak şekilde yapın.
e. Sık sık molalar verin.
f. Yürüyüşe çıkarken hava durumunu kontrol edin ve ona uygun bir kıyafet giydirin. Ayrıca koşarken terleyebileceğini, suyla oynarken ıslanabileceğini de göz önüne alıp, mutlaka yedek kıyafet bulundurun. Hatta günübirlik bir yürüyüşte bile, bir takım yedek yeterli olmayabilir.
g. Çocuklar büyüklerden çok arkadaşları ile zaman geçirmek isterler. Bu nedenle bir arkadaşlarının da sizle gelmesine izin verin. Mümkünse onların aileleri ile birlikte yürüyüşler düzenleyin.
2. Yürüyüşü süresince:
a. Çocukların adımlarının sizinkilere göre çok küçük olduğunu asla unutmayın ve yürüyüş hızınızı onlara göre ayarlayın.
b. Yürüyüş boyunca keşfedilecek şeyler arayın. Böcekleri, çiçekleri, yaprakları incelemesi için mutlaka bir büyüteç taşıyın.
c. Yaban hayatın izlerini birlikte keşfedin. Hayvan ayak izlerini, tüylerini, pençe izlerini, dışkılarını gördüğünüzde ona ne olduğunu anlatın ve daha sonra onun da hayvan izlerini aramasını sağlayın..
d. Navigasyon ile ilgili oyunlar oynayın. Nirengi noktalarını gösterin. Gerekirse dönüşte yolu bulabilmesi için ağaçlara renkli bez parçaları bağlayın ve dönüşte yolu onun bulmasını isteyin.
e. Her soru sorduğunda onu övün, gururlandırın. Soru sormasını, sorgulamasını sağlayın..
f. Doğayı kirletmeme ve yaban hayata saygı konularını usulünce anlatın..
g. Bol bol fotoğraf ve videolarını çekin, daha sonra da izlettirin.
3. Diğer husular:
a. Çocuğunuzun da mutlaka küçük bir sırt çantası olsun. Ancak çok hafif olmasına büyük özen gösterin. Bu şekilde gurubun bir parçası olduğunu hissetsin.
b. Koşarken düşebileceğini, çalılara takılarak bir yerlerini kanatabileceğini vb. göz önüne alarak, basit ilk yardım malzemelerini içeren bir çanta hazırlayın.
c. Güneşli havalarda mutlaka güneş kremiyle korunmasını sağlayın. Ayrıca ensesini de kapatan bir şapkası olsun.
d. Özgürce hareket etmesine izin verin, ancak sürekli gözünüzün önünde ve çok yakınınızda olsun. Aksi takdirde çukurlara, yarıklara düşebilir, devrilmiş ağaçları, kayaları hareket ettirip altında kalabilir, zehirli bitkileri, meyveleri yemeye çalışabilir.
e. Sevdiği yiyeceklerden ve aperatiflerden yanınıza bolca alın….