İPLER
Dağcılıkta iplerin temel amacı dağcıyı emniyete almak, yani tehlikeli bir düşüşü önlemektir. Bu maksatla kullanılan ipler, ipin fiziksel özelliklerine göre iki kategoriye ayrılır.
*** Dinamik İpler
*** Statik İpler
Tırmanışta dağcılar, olası bir düşüşe karşı ana ve ara emniyet noktaları oluşturarak buralardan kendilerini emniyete alırlar. Bir düşüşte, son emniyet noktasından olan yüksekliğe ve dağcının ağırlığına bağlı olarak korkunç bir kinetik enerji açığa çıkar. Eğer ortaya çıkan bu enerjinin tamamı, dağcının vücuduna aktarılırsa , düşüş dursa dahi, omurga kırılması ya da emniyet kemerinin çıkması gibi pek çok tehlike ortaya çıkar. O nedenle ipin esneyerek, dağcının üzerine binen kuvveti azaltması çok önemlidir. İşte bu tip esneyebilen iplere Dinamik, esnemeyenlere ise Statik ip denir. Her iki tür ipinde dağcılıkta kullanım yerleri farklıdır. (Dinamik iplerin eseneme oranları % 6-7’dir.)
Tırmanışında kullanılan ipler dinamik iplerdir. Statik ipler ise inişte ve kurtarma faaliyetlerinde kullanılır. Ayrıca Prusik, takoz ipi ya da istasyon eşitlemesinde kullanılırlar.Bu iplerin özelliğine göre bir kategorilendirme idi. İplerin kullanılış amaçlarına göre tasnifi ise şu şekildedir.
*** Ana İpler
*** Yardımcı İpler
Ana ipler, dağcının vücut ağırlığını taşıyan esas iplerdir. Tırmanışta dinamik, inişte ya da kurtarma da statik ipler bu görevi yapar. Tırmanışta kullanılan Dinamik İpler;
** Tam İpler
** Yarım İpler
** İkiz İpler olarak üç kategoride değerlendirilir.
Tam ipler tek başlarına düşüşü kaldırabilirler. Genelde yük çekerleri 1500-2500 kg. arasındadır.
Yarım ve ikiz ipler ise tek başlarına tırmanışta kullanılmaz. İki ip birden kullanılırlar. Bu şekilde yük iki ip arasında dağılır. Gerektiğinde de iki ip birbirine bağlanarak uzun inişler yapılabilir. Uzun rotaların tırmanışında bu ipler kullanılır.