KARDA DOĞA YÜRÜYÜŞÜ

Moonwalk-Photography-by-Ronny-Tertnes-ronnytertnes.no-full-moon-hike-winter-night-snow-hiking-

Ocak ayına yaklaştık ve artık televizyonlarda kar yağışı haberlerini duymaya başladık. Sanırım yakında ülkemizin pek çok bölgesi kar ile kaplanacak…

Kar, doğayı değiştirir ve bize pek alışık olmadığımız olağanüstü güzel manzaralar sunar. Bu nedenle bizde elbette bu güzelliği görmek isteyerek kendimizi doğaya atacağız… Karın keyfini çıkaracak ve bol bol fotoğraf çekeceğiz…

Ancak karda doğaya çıkarken şu hususu göz önünde bulundurmalıyız. ”Karda yürüyüş, bahar ve yaz günlerinde ki yürüyüşten çok farklıdır. Ciddi bir deneyim ve kaliteli ekipman gerektirir. Aksi takdirde ağır bir bedel ödemek durumunda kalabilirsiniz.” 

Benim bu yazıda anlatmak istediğim, hipotermiden nasıl korunacağınız ya da ekipmanlarınızın nasıl olması gerektiği değil… Ekipmanı tam ve hipotermi hakkında bilgili bir doğa yürüyüşçüsünün dikkat etmesi gerekli hususlar. İşte karda doğa yürüyüşünün püf noktaları..

1. Karda yürüyüş çok yorucudur… Özellikle kar derinliği arttıkça, zorlukta artar. Bu nedenle yürüyüş planlamasını karın durumuna göre yapın… Örneğin ayak bileklerinizi aşan bir kar derinliğinde 20-25 km.lik bir yürüyüşü hayal bile etmeyin. Ben yürüyüş mesafeniz 10 km. yi geçmesin derim. Tabi o da eğer fit ve formda iseniz… Günlük yürüyüş mesafenizi kar derinliği ve rota zorluk derecesi arttıkça daha da kısaltın. (Derin karda ortalama yürüyüş hızınızı 1-1.5 km./saat olarak hesaplayın.)

2. Kar doğayı değiştirir… Patikalar, hatta hatta  koca orman yolları bile kar altında kaybolur.  Defalarca geçtiğiniz patikaları/yolları bulamayabilir, çok iyi bildiğiniz yerleri tanımayabilirsiniz. O nedenle yürüyüş planlamanızı, çok iyi bildiğiniz, yolları, patikaları kolayca ayırt edebileceğiniz rotalara çevirin. Nehir geçişi planlamayın.

3. Yürüyüşü, çığ bölgelerinden ve özellikle uçuruma yakın patikalardan/yollardan uzak  geçecek şekilde planlayın. Çünkü kar,  yamaç eğimi çığ için uygun olmasa bile genede kaymaya ya da sizi üstünden kaydırmaya eğimlidir.

4. Mutlaka tozluk kullanın… Ayakkabınız su geçirmez olsa bile, derin karda ayak bileğinizden  giren kar, kısa sürede ayaklarınızı ıslatır. Islanmakta soğuk havalarda ciddi bir tehlikedir… O nedenle mutlaka tozluk takın ve kara saplanan ayakkabınızın boğazından içeri kar girmesini engelleyin…

5. Yumuşak karda hedik kullanın… Hedik geniş tabanıyla ağırlığınızı kar yüzeyine dağıtır ve size daha rahat bir yürüyüş imkanı sunar.

schneehscuh

6. Gurup yürüyüşlerinde avcı kolunda (tek sıra) yürüyün ve önünüzdeki arkadaşınızın izine basın… Bu şekilde arkadaşınızın ağırlığı ile ezilmiş olan karın üstünde çok daha rahat bir yürüyüş yapma imkanınız olur. (En öndeki yürüyüşçü bu avantajdan istifade edemez ve arkadakilere nazaran çok daha fazla yorulur. O nedenle sıra ile öndeki yürüyüşçü değişmelidir.)

7. Daha iyi bir denge için mutlaka yürüyüş batonu kullanın ve bu batonların kar paletleri takılmış olsun 

8. Mutlaka gözlük ve güneş kremi kullanın… Bembeyaz bir doğa, hiç güneş ışığı olmasa bile sizi temmuz güneşine maruz kalmışsınız gibi yakar. O nedenle mutlaka koruyucu güneş kremleri kullanın ve ışığın gözlerinize zarar vermemesi için UV filtreli gözlük kullanın.

9. Yanınızda bir bivak taşıyın… Doğada bir şeylerin ters gitme olasılığı her zaman vardır. Bu kışın karda çok daha olasıdır. Bu nedenle günübirlik bir yürüyüş olsa bile,  geceyi dışarıda, kar üstünde geçirmeye hazırlıklı olun. Bu nedenle de çantanızda bir bivak bulundurun…

10. Karda kamp kurmak, normal zamanda kamp kurmaktan daha uzun vakit alır. O nedenle yürüyüşünüz 1 günden uzun sürecek ve gece kamp da kuracaksanız, yürüyüşü   erken sonlandırın ve hava kararmadan kampınız kurun..

Comments
2 Responses to “KARDA DOĞA YÜRÜYÜŞÜ”
  1. muraddepp dedi ki:

    Doğa ile ilgili mutlu yaşamin olduğu bir film istiyorum ..Rica etsem böyle bir film biliyorsanız paylaşabilirmisiniz..Ama çokta eski filmlerden olmasin

    Beğen

    • Seawolfmete dedi ki:

      Whale Rider (2002), Vie Savauge (2014), The Extraordinary Tale Of William Buckley (2010), Jungle Child (2011), Nim’s Island (2008), Happy People; A Year In The Taiga (2011), Siberia Monamour (2011), The River Why (2010), Alone In The Wilderness (2004)

      Beğen

Yorum bırakın