DOĞA YÜRÜYÜŞÜNDE KÖPEK İLE KARŞILAŞMALAR

indir (2)

Çok sık olmasa da, doğa yürüyüşünde zaman zaman  köpekler ile karşılaşmak kaçınılmaz. Bu da genelde yerleşim yerlerine yakın bölgelerde meydana geliyor. Özellikle de köylere yakın bölgelerde… Yerleşim yerlerinden uzak, ıssız yerlerde ise köpeklerle karşılaşmak pek sık görülen bir şey değil…

Peki ”köpekle karşılaşınca ne oluyor?” derseniz, tek bildiğim bana bu güne kadar hiç bir şey olmadı… Onun ötesinde bu konuda bir bilgim yok… Genelde bir havlamadır ortalığı kasıp kavuruyor ve sizde de bir adrenalin patlaması meydana geliyor. Ama neticede saldıran olmuyor ve geçip gidiyorsunuz.  En gerildiğim an; Likya Yolu’nda, Üzüm Koyundan Boğazcık’a çıkarken, dev gibi 3 Sivas Kangal’ın bağrış çağrış etrafımı sarmalarıydı.  Köpeklerin devasa boyutları nedeniyle gerçekten çok korktum. Yanımda ki köpek kovucuyu kullandım. İkisi kaçtı gitti. Birisi de sesini kesip öyle kala kaldı. Ben de yürüdüm gittim…

Bir müddet önce tesadüfen Youtube’ta ”Köpek ile Karşılaşmalara Hazırlanma” diye bir video ile karşılaştım. ”Aaaa böyle bir şey mi var?” dedim ve araştırmaya başladım. Ohoo yazılmış kitaplar, PDF dökümanları, videolar vb. yüzlerce kaynak var. Ama Türkçe kaynak neredeyse hiç yok. Aslında üzücü bir durum… Çünkü biliyorum ki bizde de bu konuda yetenekli, donanımlı pek çok uzman var. Ancak yazan yok… Sadece bu alanda değil, genelde her alanda yazan, çok çok az… Çünkü bir yazma kültürümüz yok…

Ben de oturup internette ki pek çok yabancı kaynaktan bir derleme yaptım. Umarın köpek eğiticilerimiz de işe dahil olur ve doğa yürüyüşçülerinin işine yarayacak Türkçe bir kaynak ortaya çıkar.

1. KÖPEK İLE KARŞILAŞMALARDA ASLA YAPILMAMASI GEREKENLER: Doğa yürüyüşünde köpek ile karşılaşmalarda ne yapacağınıza geçmeden önce, asla yapmamanız gereken şeylere bir göz atalım.

   a. Asla köpekten koşarak kaçmayınız.

   b. Asla köpeğe arkanızı dönmeyiniz.

   c. Asla bazı köpeklerin dost canlısı olduğunu düşünmeyin.

   d. Asla köpek sahiplerine güvenmeyin. (Size yapılacak bir saldırıyı durdurabilecekleri konusunda)

   e. Asla tehdit altında iken köpekle göz göze gelmeyin.

   f. Asla köpeğe meydan okumayın, üzerine doğru yürümeyin.

2. KÖPEKLERİN BEDEN DİLİ: Karşılaştığınız bir köpeğin beden dilinden anlayın ve ona uygun tepki verin.

a. Dost Beden Dili:

(1)  Tüm vücudu rahat ve kıpır kıpırdır.

(2) Ağzı rahatça açılıp kapanır.

(3) Oyun oynama davranışları gösterir. (zıplama gibi)

(4) Doğrudan size bakarak üzerinize gelir.

 b. Potansiyel Tehdit Beden Dili:

(1) Ağız kapalı ve gergindir.

(2) Etrafınızda daireler çizerek, sizi takibe alır.

(3) Doğrudan göz temasından kaçınır.

(4) Havlayıp havlamaması bir kriter değildir. Bazı türler hiç uyarı vermeden saldırabilir.

c. Tehlikeli Beden Dili:

(1) Tüm vücudu sert ve öfkelidir.  (savaşan duruş)

(2) Direkt göz teması kurar.

(3) Dişlerini gösterir.

(4) Kuyruk sallayıp sallamaması size doğru bir bilgi vermez.  (kuyruk sallama köpeğin mutlu olduğunu gösterir. Ancak sizi ısırmaktan mutlu olacaksa da kuyruk sallar.)

(5) Hızla ve doğrudan size yaklaşır ve sonra dönerek uzaklaşır.

d. Korkmuş Köpek Beden Dili: Korkmuş bir köpeğin davranışları öngörülemez, kaçabilir de, saldırabilir de.

(1)  Başı başka yana çevrilidir ama gözleri sizi izler.

(2) Belli bir mesafede etrafınızda daireler çizerken bir geriye bir ileri bakar.

(3) Kuyruğunu bacak arasına kıstırır.

dog-speak-014 (1)

3. KÖPEKLE KARŞILAŞMALARDA DAVRANIŞ: Köpek beden dili ve asla yapılmaması gerekenler ışığında, bir köpekle karşılaştığımızda neler yapacağımıza bakalım.

a. Eğer köpek dostça ya da korkmuş bir beden dili sergiliyorsa yolunuza devam edin. Dostça davranan köpekleri sevmeyin, okşamayın…

b. Köpekler bölgecidir ve bölgelerini savunurlar Eğer bir ağıl, bahçe gibi yerde köpekle karşılaşırsanız, sizi bölgesinden uzaklaştırmak isteyecektir. Bu gerçek değil, defansif bir saldırıdır. Bölgelerini terk ettiğinizde sorun kendiliğinden çözülecektir…

c. Köpeklerden asla koşarak kaçmayınız ve arkanızı dönmeyiniz.

d. Doğrudan köpeğin gözlerine bakmayın,ancak köpeğin tüm davranışlarını gözleyin.

e. Güçlü ve sert bir ses tonuyla ona ”DUR, OTUR” gibi komutlar verin.

f. Derin nefesler alın ve sakin kalın.

g. Köpek hep arkanızdan saldırmak isteyecek ve daireler çizerek arkanıza doğru  yönelecektir. Bu nedenle, varsa bir kaya ya da ağaca sırtınızı verin ve köpek ilgisini kaybedene kadar bekleyin.

h. Eğer köpek tüm bunlara rağmen doğrudan size yaklaşmaya devam ederse, yavaş adımlarla geri geri yürüyerek köpekle aranızda bir mesafe bırakın.

ı. Yanınızda varsa, kazak, hırka, mont vb. bir şeyi, güç olarak zayıf olan kolunuza iyice sarın.

j. Köpek yaklaşmaya devam ederse, şapka, gömlek, kazak vb. köpeğin ilgisini çekebilecek bir şeyi elinize alıp ona doğru sallayın ve ilgisini dağıtmaya çalışın. Eğer salladığınız nesneyi ısırırsa, onu yana doğru atın.

k. O fırlattığınız şeyle meşgulken, ona vurmaya hazırlanın ve kendinizi koruyacak sopa, taş vb. ne buluyorsanız yerden alın.

l. Size saldırdığınızda sardığınız zayıf olan kolunuzu önünüze alın. O kolunuza saldıracaktır. Boşta olan kuvvetli kolunuzla sizde ona ”Allah yarattı” demeyip vurun. (Boğaz ve çenesine)

Comments
6 Responses to “DOĞA YÜRÜYÜŞÜNDE KÖPEK İLE KARŞILAŞMALAR”
  1. furkancosgun dedi ki:

    Ahh…ahh…18 yaşında olmama rağmen kaç kere köpek saldırdı bilmiyorum…en son iki tane hatırlıyorum…Birinde yol kenarında evi olan bir adamın 4 köpeği vardı…adam uzaktan bağırdı çağırdı neyse…..donup kalmıştım…eve gittiğimde nasıl olur da donup kalırım dedim kendi kendime….bir daha böyle bir durumla karşılaşırsam ne yapacağımı anlattım kendime…Muğla-Bayır da yine bir arkadaşla ile bushcraft yaparken 2 kangal havlaya havlaya sinirli ve gergin bir şeklide koşuşturdu üstümüze…ben öndeydim hemen yerden bir sopa alıp köpeğe kafa tuttum…arkadaşım da aldı yeden bir sopa sonra….30-40 dakika boyunca bizle uğraştılar köpekler….ben bu sefer korkmamıştım….İnsanın kendi kafasında tasarlaması lazım böyle durumlarda ne yapacağını…Bu konuda Türkçe kaynak bulamamıştım ilk burada gördüm teşekkür ederim…

    Beğen

    • İlker Yılmazel dedi ki:

      Mete bey blogunuzu son bir kaç aydır sıkı bir şekilde takip ediyorum. Sayenizde çok şey öğrendim. Lakin izniniz olursa burada bir ekleme yapmak istiyorum. Köpeklerle çok sık karşılaşan biri olarak son maddede bana göre bir eksik var. Zira insan kolu darbe olarak hem zayıftır, hem de vuracağı darbe kendine yakın olacağından fizik kanunları gereği(yük kolu – kuvvet kolu) darbeler etkili olamayacaktır. Benim bu konudaki iddiam köpeklere karşı sergilenecek son savunmada yem olarak atılan pasif kolun içini köpeğe uzatmak köpek ısırdıktan sonra kolu içe doğru katlayarak köpeğin boynunu kendinize çevirmek; akabinde ise güçlü kolla boğarak üzerine çullanmak olacaktır. Naçizane…

      Beğen

      • Seawolfmete dedi ki:

        Merhaba İlker Bey,

        Katkı için teşekkürler.

        Bu alan, yazıda da belirttiğim gibi benim uzman olduğum bir alan değil. Yurtdışı kaynaklardan bir derleme yaptım. O nedenle sizin deneyimleriniz çok önemli.
        Söyledikleriniz de çok mantıklı.

        Teşekkürler….

        Beğen

  2. Faruk Özkan dedi ki:

    Öncelikle merhabalar. Yazılarınızı hayranlıkla takip ediyorum ve sayenizde çok şey öğrendim. Sizin de hep bahsettiğiniz gibi malesef ülkemizde pek kaynak yok. Bu açıdan ilginiz ve paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim.
    Bir ricam olacak. Şayet daha önce bahsettiyseniz kusura bakmayın görmedim. Evet ülkemizde çok fazla vahşi hayvan yok fakat malum doğada spor yapan herkesin korktuğu muhtemel tehdit olan canlılar var. Örneğin ; yılan, akrep, zehirli böcek ve örümcekler, nadir bölgelerde kurt hatta ayılar… Belki son ikisi biraz zor olabilir ama, doğada yürürken, özellikle de kamp yapıp konaklarken bu gibi tehditlerden nasıl korunabileceğimiz, bahsettiğim canlılar veya benzer canlılar tarafından zarara uğradığımızda ilk yardım uygulamaları hakkında da bir paylaşımda bulunabilirseniz hem çok minnettar kalırım, hem de takipçilerinizin kafasındaki bir soru işareti daha giderilmiş olur. Tekrar teşekkür ediyorum..

    Beğen

Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] Bu yazı Sayın Mete Dinç’in izniyle yayınlanmıştır. Yazının orijinal adresi için tıklayınız. […]

    Beğen



Yorum bırakın