TARP KULLANIMININ PÜF NOKTALARI

Tarp; hafifliği, pratik kurulumu ve doğayla iç içe olmaya imkan vermesi nedeniyle, özellikle doğa yürüyüşçüleri için çok uygun bir barınak. Ancak doğru kullanılırsa.. Aksi takdirde ıslanmak kaçınılmaz. İşte size doğru bir tarp kullanımı için önemli ipuçları..

1. Dümdüz görünen bölgelerde bile, çok küçük yükseklik farkları vardır. Yoğun bir yağmurda su alçak bölgelerde toplanır ve küçük gölcükler oluşturur. Eğer tarpınızı bu çukurlardan birine kurduysanız, yağışta ”göl etkisi” denen bir durumla karşılaşır ve su içinde kalırsınız. Bundan sakınmak için, tarpınızı kuracağınız bölgeyi gözle tarayın ve yağmurda suyun nerelerde birikebileceğini anlamaya çalışın. Toprağın, diğer bölümlere göre daha nemli olan kısımları, geçmiş yağmurlarda suyun biriktiği yerlerdir. Gerektiğinde bıçak, çadır kazığı gibi sert bir cismi toprağa saplayarak, ya da eşeleyerek kontrol edin. Nemli kısımlardan uzak durun, kuru bölgeleri tercih edin…

2. Yumuşak toprağın olduğu bölgelerde, yağmur suyu toprak tarafından emilir ve bir sorun yaşamazsınız.. Ancak toprak daha önceki yağışlar ile suya iyice doyduysa, ya da delice bir yağmur yağıyorsa, toprak suyu ememeyecek ve akıntılar oluşacaktır.  Aynı şekilde kayalık ve sert toprak zeminler de yağmur suyunu ememez ve akıntılar oluşur. Bu durumda tarpınızı mutlaka hafif eğimli bir noktaya kurmalısınız ki su akıp gitsin, altınızda birikmesin. Eğer bir de mümkünse, tarpınızı kayalık ve sert toprak zeminlere kurmaktan kaçının..

3. Eğer sert bir yağmur bekliyorsak, tarpımızı eğimli bir noktaya kurduktan sonra eğim yönünde drenaj olukları açmalıyız.

Drainage-Trench1

 Drenaj olukları

4. Tarp içinde asla fazla yayılmayınız. İşiniz biten malzemelerinizi yerine kaldırınız ve su geçirmez torbalarda, en kısa sürede toparlanmaya hazır bir vaziyette tutunuz. Aksi takdirde gece siz uykudayken bastıran bir yağmur, hepsinin ıslanmasına neden olabilir. Tarpta her an harekete hazır olmalısınız.

5. Tarpı rüzgarın yönüne göre, doğru bir şekilde kurmak çok önemlidir. Eğer doğru kuramazsanız rüzgarın windchill etkisine maruz kalırsınız ve tarpın içine dolan sert rüzgarlar tarpınızı patlatır.. O nedenle tarpın açık kısmı rüzgar altında kalmalı ve alçak kısmı rüzgar üstüne bakmalıdır.

Untitled-1 (690 x 518)

Rüzgar Yönü-Doğru kurulum

6. Tarpınızı, yağmur ve rüzgar şiddeti arttıkça alçaltmalısınız. Tarp yüksekliğini azaltmak;  taban alanının büyüterek yağmurdan, rüzgara tabi olan alanı ise küçülterek rüzgardan korunmanızı sağlar.

DSC01031Bunlar tarpı alçaltma işini biraz abartmış.. 

7. Tarp ile yer arasında ki açıklık, sıcak yaz günlerinde  iyi bir havalandırma sağlarken, yağışlı havalarda sıçrayan yağmur damlaları nedeni ile ıslanmanıza neden olabilir. ”Sıçrama etkisi”nden korunmak için, yağışlı havalarda tarpınızın kenarlarını mümkün olduğunca yere sıfırlayın..

IMG_4909 hansel_bryan_090706-102                                   Sıçrama etkisi fazla                                                                  Sıçrama etkisi az

8. Tarpınzı mümkün olduğunca ağaç, kaya  gibi sabit noktalara bağlayarak kurmaya çalışın.  Böyle bir imkan yoksa batonlarınızı ya da ağaç dallarını kullanın.

9. Tarpınızı ağaca ya da kayaya bir köşesinden iple sabitlerken, sert bir rüzgarın tek bir noktaya kuvvet uygulayarak tarpı parçalamasına engel olmak için, ipi ana bağlantı noktasının her iki yanındaki bağlantı noktalarından da geçirerek sabitleyin. (Bkz. aşağıda ki video)

10. Tarpta en altta mutlaka su geçirmez ve tercihan alüminyum ısı refkektörklü bir battaniye kullanın.. Matınızı onun üstüne serin. Ayrıca 3×3 veya daha büyük bir tarp kullanıyorsanız, tarpı aynı zamanda çadır altı gibi değerlendirebileceğiniz kurulum şekillerini öğrenin. Bunu daha küçük tarplarda yapamazsınız.  https://dogayakacis.com/2014/01/08/tarpin-kurulumu/

P7140074

Termal battaniye ve mat birlikte kullanımı

11. Eğer tarp kullanıyorsanız, uyku tulumu olarak da bivak kullanın derim. SOL Escape Bivy gibi hem uyku tulumu, hem de bivak olarak kullanılan harika ürünler var. Hem 200 gram gibi çok az bir ağırlıkları var, hem de çok iyi bir ısı koruması sağlıyorlar. . Yapılan testlerde SOL Escape Bivy‘nin konfor derecesi, çıplak 10 C, ince bir kıyafet ile 4 C, kalın bir kıyafet ile de – 1 C olarak tespit edilmiş. Yani doğa yürüyüşü için çok yeterli .. Ayrıca bivak oldukları içinde tamamen açıkta kullanılmak üzere, su geçirmez ve nefes alabilir olarak tasarlanmışlar. Yani bu şekilde tarpta gece uyurken ıslanma derdiniz de tamamen ortadan kalkar.

12. ÖNEMLİ UYARI.. Tarp, ülkemizde 4 mevsim doğa yürüyüşlerinde kullanılabilir. Ancak bu sizi yanıltmasın. Yüksek irtifa ve extreme şartlarda kullanılamazlar. O nedenle tarpı alıp Everest’e tırmanmaya ya da kutuplara gitmeye çalışmayın…

Comments
14 Responses to “TARP KULLANIMININ PÜF NOKTALARI”
  1. Kadir dedi ki:

    iyi günler. TR içinde Tarp nereden bulabiliriz? sanıyorum branda muşamba türevi traktör römork arkasını kapatmak için kullanılan türden şeylerden başka bi alternatif yok… internettede bulmak sıkıntı gibi. ancak her türlü öneriye açığım. istanbul yada eskişehirde elden onun dışında internetten alabilirim. iyi günler

    Beğen

    • Seawolfmete dedi ki:

      Merhaba, Ne yazık ki ülkemizde tarp satılmıyor. Bir tek Decathlon’da var. O da 2.5 kg. Çadırdan beter.
      http://www.decathlon.com.tr/tente-id_2363223.html

      Ben Aliexpress’ten aşağıda ki tarpı aldım. 900 gram. 20-25 günde geliyor. Yalnız bağlantı noktası sayısı 8. İlave olarak 8 tane de sizin yaptırmanız gerekiyor. Ancak çok basit bir işlem. 10-15 dk. yapılabiliyor.

      http://www.aliexpress.com/item/Wind-Tour-3x3M-Oxford-Camping-Mat-Ground-Sheet-Tent-Tarp-Footprint-6-Tie-Loops-Portable/1987419811.html

      Ancak benim önerim şu… 700 gram. Kullanıma hazır.
      http://www.aliexpress.com/item/xmas-gift-Ultralarge-axeman-waterproof-tent-cloth-220-times-280cm-tentorial/1282124248.html

      Liked by 1 kişi

      • Kadir dedi ki:

        İlgili ve hızlı cevabınız için çok teşekkür ederim.
        şöyle bir tercih daha var ancak ne büyüklükte bir tarp işimi görür bilmiyorum. asıl düşüncem Pancho tarp denen yağmurluk+ tarp türevi bir şey alıp bir taşla iki kuş vurmaktı ancak bunuda ne TR de nede internette bulabildim adam akıllı.

        hepsiburada da şuna benzer ürünler buldum.
        http://www.hepsiburada.com/liste/okan-su-gecirmez-pilsa-branda-ebat3-mt-x-2-mt-6-mt-mt-agirlik150-gr/productDetails.aspx?productId=outokna5038483&categoryId=352930&SKU=OUTOKNA5038483-2&propertychange=1#run=visilabs

        3×3 9mt’2 lik ve toplam ağırlığı yazılana göre 1350 gram

        oldukça ağır sayılır. birde şöle bi secenek var 2*3 6mt’2 lik buda 900 gram civarı tutuyor verilen bilgiye göre.
        http://www.hepsiburada.com/liste/okan-su-gecirmez-pilsa-branda-ebat3-mt-x-2-mt-6-mt-mt-agirlik150-gr/productDetails.aspx?productId=outokna5038483&categoryId=352930&SKU=OUTOKNA5038483-1#run=visilabs#run=visilabs#run=visilabs

        Öte yandan diğer bir merak ettiğim konu ne büyüklükte bir tarpa ihtiyacımız olduğu. 2*3 lük bir tarp iş görüyor anladığım kadarıyla ancak zemindeki mahlukatlardan korkuyorum. bir ucunu kıvırıp altıma gelecek şekilde diamond şekilli tarp kurma vs yolları gördüm ki sanıyorum bunu tercih ederim. en azından zemindeki nemi ve bir miktarda olsa hayvanatı uzak tutabilir. böle bir şey için 3×3 en uygun tercih oluyor sanıyorum.

        Hayırlı günler. tekrar teşekkürler

        Beğen

        • Seawolfmete dedi ki:

          Merhaba Kadir Bey,

          Linkini verdiğiniz tarpları kullanmanın bir mantığı yok. Çünkü tarpla birlikte daha taşımanız gereken, çadır kazıkları, gerdirme ipleri ve su geçirmez battaniye/kiliminizin de olması gerekiyor. Bunlarla birlikte ağırlık çadır ağırlığını bile geçebilir.

          Panço tarplar ise çok küçüktür (genelde 2.60×1.40 m) ve ancak çok uzun yıllar tarp deneyiminiz olduktan sonra kullanabileceğiniz tarplardır. Aksi takdirde ilk hafif yağmurda bile ciddi bir şekilde ıslanırsınız. 3×3 metrelik bir tarp, başlangıç için çok uygundur. Sağladığı geniş alan ile neredeyse her durumda sizi ıslanmaktan korur. Üstelik gerektiğinde her yanı kapalı çadır gibi kurabilirsiniz. Tarp deneyiminiz arttıkça 2×3 m. ve en son da panço tarplara geçin derim.

          Böcek, yılan konusuna ise pek takılmayın. Çünkü sağlam bir temeli olmayan korkular bunlar. Kısa zamanda alışırsınız. Çobanların genelde açık havada uyuduğunu unutmayın.

          Tarpa ilişkin şu yazıları okudunuz mu bilmiyorum? Daha detaylı olarak bu konulara yer vermiştim. Saygılarımla..

          NEDEN TARP KULLANMALIYIM?

          TARP KULLANIMININ PÜF NOKTALARI

          TARPIN KURULUMU

          Beğen

          • Kadir dedi ki:

            merak etmeyin. armut piş azıma düş bi insan değilim. sitenizi zevkle takip ediyorum ve ilgi alanım dahilinde neredeyse bütün yazılarınızı okudum. bir avuç insan var sanıyorum TR içinde tarp kullanan yada kullanma düşüncesinde olan. inşallah bende aranıza katılacağım en kısa sürede bu konuda. bendeki bu arada fobi vs seviyesinde değil. kendimce haklı olarak yattığım yerde en azından yakın çevremde başka canlı istemiyorum buna sinekten örümceğe karıncadan diğer böceklere kadar hepsi dahil. yoksa ülkemizde zehirli böcek türüne denk gelmek oldukça zor bi ihtimal. avustralyada değiliz sonuçta ama şehirde doğup büyümenin verdiği bi şey…. zamanla aşacağım inşallah. Çadırdan vazgeçip tarpı düşünmem bile ufakta olsa bi adım sayılır bana göre bu korkuyu yenmek için…

            son olarak attığınız 3×3 li aliexpress linkinde Net Weight:660g gibi bi ibare var. ancak siz 900 gram olarak belirtiniz. sitedeki bilgi kısmında bi yanlışlık mı var acaba?

            Beğen

            • Seawolfmete dedi ki:

              Ne yazık ki gerçek ağırlığı 900 gram. Ben de 660 gram diye aldım, ancak gerçek ağırlığı 900 gram çıktı.

              Beğen

          • Kadir Özen dedi ki:

            tekrar merhaba uzun zaman sonra dün bir tarp konaklama denemesi yaptım. nalburdan 4 tl ye aldığım 2,5*4 metrelik badana naylonunun çevresini şeffaf koli ile geçip birde koli ile sağlam halkalar attım.

            gece boyu süren yağmur ve ardından yoğun kar altında tulum ile denedim ve 4 tl ve biraz ip ile gerçekten tatmin edici derecede sağlam, su geçirmez hafif bir tarp oldu. tek sıkıntısı çok çok sağlam değil. üzerine gece boyu binen karı tarp içindeyken dışarı ittirmeye çalışırken ufak bi yırtık açtım. bir bantlık işi var.

            sormak istediğim bir konu ise yağmur sonrası kar olmasından dolayı taş gibi donmuş ipi özellikle quick release olmasına rağmen dakikilarca uğraştırmasına bir çözüm var mı? azımla Hohhh layarak ancak eritip çözebildim normalde 1 sn de çözülen düğümleri…

            Beğen

            • Seawolfmete dedi ki:

              Merhaba Kadir Bey,

              Tarp kullanan birini daha görmek beni çok memnun etti. Oysa insanların zannettiğinin aksine, çok iyi ve oldukça artıları olan bir barınak… Umarım ülkemizde de tarp kullanan sayısı yakında artar. Çünkü bir talep oluşmadan mağzalarımızda satılmayacak..

              Düğümlerin çözülmesi konusuna gelince, ipin düğüm atacağınız kısmını vaselinleyerek ve/veya poşetle sararak donmaktan koruyabilirsiniz.

              Beğen

  2. hüseyin dedi ki:

    iyi günler tarp konusunda yazdıklarınızı okudum, hatta bütün yazılarınızı zevkle okudum. ben de nasipse önümüzdeki yıllarda uzun yürüyüşler yapmak istiyorum (likya yolu, karia yolu gibi) ve çadır yerine tarp kullanmayı düşünüyorum. tarp malzemesi olarak da brandacılarda satılan gri bir malzeme var genelde arabaların ve motorsikletlerin üzerine koruyucu olarak dikiliyor. bir de alternatif olarak dışı siyah içi gri olan şemsiyeler var eğer o şemsiyelerin kumaşını toplu olarak bulabilirsem aynı işi göreceğini düşünüyorum. siz ne dersiniz.

    Beğen

    • Seawolfmete dedi ki:

      Merhaba Hüseyin Bey,

      Pek çok şeyi tarp olarak kullanmak mümkün. Ancak 2 temel konuya dikkat etmek gerekiyor. Bir hafif olması, bir de güvenilir yani sağlam ve su geçirmez olması. O nedenle malzemenin özelliklerini bilmeden bir şey söylemem mümkün değil. Ancak bu iki şartı yerine getiren her şeyi tarp olarak kullanabilirsiniz. Malzemenin su geçirmezlik değerlerini ve metre karesinin ağırlığını öğrenmeye çalışın… Ancak benim önerim hiç bu kadar zahmete girmeden Aliexpress’ten 25-35 dolar arası fiyata güzel bir tarp almanız olur…

      Beğen

  3. hüseyin dedi ki:

    cevabınız için teşekkürler. bahsettiğim malzemeleri ben de test etmedim henüz sadece varsayım. eğer brandacılardaki gri brandadan alabilirsem metrekare ağırlığına bakarım. bu brandayı genelde motorsikletlerin üzerini örtmek için kullanıyorlar ve eğimli ise su üzerinden kayıp gidiyor. fakat uzun süreli yağmur altında nasıl sonuç verir denemek lazım.
    sizin bahsettiğiniz aliexpressteki tarplar nasıl? yapıldığı materyal nedir? bir de daha önce yurtdışından alışveriş yapmadım sıkıntı olmasın?

    Beğen

    • Seawolfmete dedi ki:

      Merhaba,

      Aliexpress’teki tarpların materyalinin ne olduğunu tam olarak bilmiyorum. Ama su geçirmezlik durumları iyi. Sadece Amerikan tarplarına göre biraz ağırlar. Ancak sağlam ve güvenilirler.
      Aliexpress’te alışverişi doğru yaparsanız bir sorun yok. Ürünü teslim alıp siz onay verdikten sonra, karşı tarafa ödeme yapıyorlar. Bir sorun olursada 1 hafta-10 gün içinde paranızı iade ediyorlar.Ancak dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları var.

      Beğen

  4. Berkay Abalı dedi ki:

    Merhaba,

    Uyku tulumu olarak bivak kullanın demişsiniz. Ferrino Rider da Sol Escape Bivvy ile aynı işi görür mü? Neredeyse yarı yarıya bi fiyat farkı var,

    Beğen

    • Seawolfmete dedi ki:

      Merhaba,
      Öncelikle dikkatiniz için kutlarım… Gerçekten de Ferrino Rider Bivak; uyku tulumu şeklinde olması, içinin alüminyum yalıtımlı olması ve ağırlığı ile SOL Escape Bivy’nin ikizi gibi duruyor. Ben çok araştırdım ama nefes alabilir olup olmadığını öğrenemedim. Ferrino’nun resmi sitesinde de bu ürün yok. Sanırım artık üretilmiyor. Ancak fikrimi sorarsanız, Ferrino Rider Bivak, soğuğa karşı SOL Escape Bivy ile aynı derecede koruma sağlar. Yani uyku tulumu olarak kullanabilirsiniz.

      Beğen

Yorum bırakın