GRANDMA ”GATEWOOD” (EMMA GATEWOOD)

İçerik

Emma Rowena Gatewood, daha sonra bilinen adıyla ”Büyükanne Gatewood”, pek çok ilke imza atarak, doğa yürüyüşünde yeni bir çığır açan ve bu nedenle de efsane haline gelmiş, bir doğa yürüyüşçüsüdür.

Emma Cadwell, 25 Ekim 1895’de,  Ohio, ABD‘ de, çok küçük bir kasabada doğdu. Çocukluğu ve gençliği, o dönemlerin tüm köy kadınları gibi sıradan geçti. 19 yaşında  hem öğretmenlik, hem çiftçilik yapan Perry Clayton Gatewood ile evlendi. Kocası onu çok sık olarak döverdi. Hatta  örnek olsun diye, hiç bir şey yapmamasına rağmen çalışanlar önünde tokatlardı.

Yıllar geçti. Emma pek çok çocuk ve torun sahibi oldu. Sıradan bir yaşamı vardı. 1955 yılına gelindiğinde, National Geographic‘te Appalachian Yolu hakkında bir yazı okudu. Bu yolu o güne kadar hiç bir kadının yürümediğini öğrenince, hayatının en büyük meydan okumasını yapmaya karar verdi.

images

Aynı yıl, 67 yaşında ve 11 çocuk, 24 torun,30 da torun çocuğu sahibi olan Emma Gatewood , 3518 km. lik, o dönemin dünyada ki en uzun yürüyüş yolu olan Appalachian Trail‘i, tek başına ve Thru-Hike olarak (Bir seferde yolun tamamını yürümek) yürümeye çıktı. Üstelik bu konuda hiçbir deneyimi yoktu. O güne kadar Appalachian Yolu‘nu bırakın bir kadını, Thru-Hike olarak yürüyebilen erkek sayısı bile, 34 yılda sadece 11 kişi idi . Bu yetmezmiş gibi Emma Gatewood solo olarak yürüyecekti ve yaşıda 67 idi.

Emma bir anda dünya gündemine oturdu.

İçerik2

Emma‘nın malzemeleri de insanları hayrete düşürecek kadar sıradışıydı. El yapımı ve tek omuza asılan bir çanta içinde, barınak olarak bir duş perdesi ve ordu malı bir battaniye taşıyordu. Ayakkabıları da, bugün kimsenin giyerek yola çıkmayacağı bir çift  ”Keds”ti.

images2Emma Gatewood’un 1955’de giydiği ayakkabılar..

Emma Gatewood ‘un yürüyüşü neredeyse adım adım takip edildi ve yolu başarıyla tamamlayınca, herkesin büyük sevgi ve saygısını kazandı. Bu yetmezmiş gibi 1960 yılında, 72 taşındayken ve son olarak da 1963 yılında 75 yaşındayken 2 kez daha, Thru-Hike ve Solo olarak Appalachian Yolu‘nu yolu yürüdü ve bir efsaneye dönüştü.

Emma-Gatewood

Grandma Gatewood, 4 Haziran 1973’de 86 yaşında öldü. Ancak bu yürüyüşleri, pek çok konuda çığır açarak görüşleri değiştirdi.

1. Kadınların 2. sınıf insan gibi görüldüğü bir devirde, pek çok erkeğin bile başaramadığı bir işi başararak kadınlara bakış açısını değiştirdi.

2. Herkesin artık, yaşlandım diyerek hayattan elini ayağını çektiği bir yaşta, gençler için bile başarılması çok zor olan bir şey yaparak, yaşlılığa ilişkin görüşleri değiştirdi.

3.Doğa yürüyüşünün popüler bir spor haline gelmesini ve geniş kitlelerce yapılmasını sağladı.

4. Ultralight Backpacking akımının doğmasına neden oldu. (Ultralight Backpacking adı, Ray Jardin‘in 1992 yılında yazdığıPacific Crest Trail Hikers Handbook” adlı kitapta kullanılmış ve formüle edilmiş olsa da, kurucusu Emma Gatewood kabul edilir. )

5. Tek başına doğa yürüyüşünün korkulacak bir şey olmadığını kanıtladı.

DETAYLI BİLGİ İÇİN: http://grandmagatewood.wordpress.com

Comments
One Response to “GRANDMA ”GATEWOOD” (EMMA GATEWOOD)”
  1. pisaniye dedi ki:

    Abicim ne yemiş içmiş nasıl o kadar uzun süre hiç eşyasız yaşamış muazzam ötesi ayakta alkışlanır

    Beğen

Yorum bırakın