ALKOL OCAĞI YAPMAK – 2

popStove

Geçen yazıda püskürtmeli alkol ocağı yapımına değinmiştik. Bu yazıda da,  Penny Alkol Ocağı (Penny Alchol Stove) denen türün nasıl yapılacağını ele alacağız. Bu türe penny adı verilmesi, ocağın ortasındaki deliklerin, metal bir parayla kapatılması gerekliliğinden. Bizde ki karşılığı ne olabilir. ”Kuruş Alkol Sobası” mesela…

Aslında pek bir fark yok.  Püskürmeli ocakta kapak kısmını ters çevirerek, alt bölmün içine oturtuyorduk. Bunda ise ters çevirmeden oturtuyoruz.  Ama ortaya çıkan şey aslında aynı, bir yakıt haznesi ve püskürme delikleri..

alcohol_stove_1

Önce 2 adet bira, kola vs. kutusu buluyoruz. Her ikisini de, biri diğerinden 0.5 cm kısa olacak şekilde alttan kesiyoruz. (Yükseklikleri 4,5 ve 4 cm.) Kısa olanın uç kısımlarını bir karga burunla, içeri doğru  kıvırıyoruz ki alt parçaya kolaylıkla takabilelim. Daha sonra 2 parçayı birbirine geçiriyoruz.

Kısa kestiğimiz parçanın kenarlarına 16 adet ve ortasına da 4-5 adet delik deliyoruz. Yakıtı ortadaki deliklerden doldurup yakıyoruz ve sonrada bu delikleri bir bozuk para ile kapatıyoruz. Hepsi bu..

Bu ocağın üzerine tencere ya da tavayı doğrudan oturtmak mümkün değil. Püskürme delikleri çok yakın olduğu için sönüyor. Bu nedenle bir destek de ayrıca yapmak gerekir. Bunu da 2 kutunun geri kalan kısnından 6 cm yüksekliğinde 2 şerit çıkararak yapmak mümkün.

Videodaki alkol ocağı fazla büyük. Bu büyüklükte de yapılabilir. Ancak bu ocakta arta kalan olkolü boşaltmak veya bu şekilde taşımak zor. O nedenle küçük yapmakta fayda var.

Comments
5 Responses to “ALKOL OCAĞI YAPMAK – 2”
  1. Hayri Canyakmaz dedi ki:

    3. paylaşım Coil Pipe Alcohol Stove olabilir. Benim kullandıklarım içinde en üst sırada yer alan bu DIY üründe sistem kapalı olduğu için hiç alkol kaçağı yok. Dolayısıyla çok verimli ancak yapımı özellikle Jetin olduğu deliğin ayarı biraz uğraştırabiliyor. Ancak doğru imal edildiğinde inanılmaz güçlü bir ocak oluyor. Zaten yanma prensibi dünyanın en güçlü ocakları arasında yer alan Primus Hiker daki gibi alkolu ateşe olabilecek en yakın yerde ısıtmasına bağlı. Fikir vermesi açısından

    Beğen

  2. Özkan dedi ki:

    Alkol ocağı yazılarınız beni de bir kaç çeşit yapmak için motive etti. kolay olduğu için önce 200ml kutudan penny modeli yaptım. Ön ısıtma yapmadan çalışmadığı için farklı bir model denedim. 330ml kutunun açma kapağı kısmını komple kestim,alttan 3 üstten 4,5 cm göz kararı hazne ve üst kapağı hazırladım. 200ml kutudan 4cm silindir çıkartıp etrafına izolasyon elyafı sarıp üst kapağa yerleştirdim. (200ml silindir ara duvar için) sonra kapağı haznenin içine yerleştirip haznenin tam bittiği yerden delikler açtım böylece ufak tefek kaçaklar sorun olmuyor. Delikler üst sınırdan yaklaşık 1cm altta kaldığı için sacayağına gerek kalmadan çaydanlık oturuyor. Üstü açık olduğu için dolum yapmak ve yakmak çok kolay. Elyaf sayesinde ön ısıtma yapmadan birkaç saniye içinde jetler alevleniyor.

    Beğen

    • Seawolfmete dedi ki:

      Merhaba Özkan Bey,
      Bir fotoğrafını çekip yollamanız mümkün mü?

      Beğen

      • Özkan dedi ki:

        ilk resimde izolasyon malzemesini yakından çekmeye çalıştım. 200ml den kestiğim silindire sarılı. ikinci resimde dikkat ederseniz jet delikleri alt haznenin bitiş sırasında,yaklaşık üstten 1,5cm altta. üçüncü resimde ise iç hazneyi ateşledikten birkaç saniye sonra.
        [IMG]http://i57.tinypic.com/2ily2y8.jpg[/IMG]
        [IMG]http://i62.tinypic.com/oartj6.jpg[/IMG]
        [IMG]http://i58.tinypic.com/34nqko5.jpg[/IMG]

        Liked by 1 kişi

Yorum bırakın