KAR MAĞARASI – 2

sleep bag snow cave

Kar mağarasını pek çok farklı şekilde yapmak mümkün. Ama temel konsept hep aynı. Karın altında bir odacık oluşturmak.

Bir kar mağarasının nasıl olacağı,

** Mağaranın yapılacağı yere,

** Kar miktarına,

** Kaç kişi olduğumuza,

** Ne kadar süre kalacağımıza,

** Eldeki malzemeye (Testere, kürek vb.) bağlıdır.

Bu yazıda, rüzgarın kar yığdığı, 30-40 derecelik küçük bir yamaçta nasıl bir kar mağarası yapabileceğimizi göreceğiz.

Öncelikle bu yamacın yeri, bir önce ki yazıda bahsettiğimiz tehlikelerden uzak, kamp kurmak için uygun şartları taşıyan bir yer olmalıdır. İkinci olarakta yeterli kara sahip olmalıdır. Bunu anlamak için yapmamız gereken de, 2 metre uzunluğunda bir çubukla (dal, baton vb. de olabilir) karın derinliğini ölçmektir. Eğer yaklaşık 2 metrelik bir kar tabakası varsa kar mağaramızı yapabiliriz. (Ancak mecbur kalırsak 1.5 derinliğinde bir kara da yapabiliriz.) Bu arada dikkat  etmemiz gereken bir önemli husus, kar mağarasının kaplayacağı alanın pek çok yerinde bu kontrolü yapmaktır. Aksi takdirde, bir kaya ile karşılaşmamız muhtemeldir.

imagesBunlar işi abartmış,kar oteli yapmış..

İkinci olarak bu yamaçta 1.5-2 metre derinliğinde ve 1,5 metre genişliğinde bir ana delik açıyoruz. Bunun temel amacı, kar mağarası girişinin rüzgardan korunmasıdır. Çünkü kar mağarasını yaptığımız yamaç hakim rüzgarlara açıktır ve kar bu nedenle orada birikmiştir.

Ana deliği açtıktan sonra, yamaca doğru yatay olarak mağaramızı  kazmaya başlıyoruz. Mağara girişi çok yüksek olmamalıdır. 60-70 cm. yükseklik ve genişlik yeterlidir. Yaklaşık 60 cm lik bir koridordan sonra da, mağara yukarıya doğruda genişletilmeye başlamalıdır. Bu işlemi testere ile karı bloklar halinde keserek daha kolay yapabiliriz. Köpük bir matı da mağara içindeki karı dışarı taşımada kullanabiliriz.

Çıkan blok ve karlarla, mağara girişine de rüzgara karşı bir kar duvarı örmeliyiz.

Eğer yatak yapacak isek, ortada bir koridor açıp, koridorun her iki yanına 2 yatak yapabiliriz. Yataklar ne kadar yüksek olursa o kadar iyi olur. Çünkü içerde biriken ve pek çok dağcının ölümüne neden olan karbon monoksit gazı havadan ağırdır ve zemine yakın bir alanda birikir. (Eğer yatak yapmayacaksak kar mağarasının zemininde asla yatılmamalı, oturulmalıdır.)

KENDRA-200110-183939Bu fotoğraftaki bir yanlışı bulalım..

Duvarlara da malzemelerimizi koymak için ufak raflar yapabiliriz.

En son olarakta çubukla mağara tavanında, bir ya da bir kaç havalandırma deliği açmalıyız. Bu havalandırma deliğinin çıkışı iyi bir havalandırma için hakim rüzgarların estiği yöne bakmalıdır. Havalandırma deliğine gerek olmadığını söyleyenlere aldırmayın ve mutlaka açın. Çünkü karbonmonoksit gazı havadan ağır olsada, miktarı arttıkça yatak seviyenizin üstüne çıkması muhtemeldir. Mağara ufaldıkça tehlike artar. Bu durumda da tek sonuç vardır ölüm.

snow_cave_drawing_by_roger_j_wendell_12-28-2006

Mağara girişini de çıkan kar blokları ya da sırt çantası ile küçültüp ısıyı daha iyi muhafaza edebiliriz. Ancak asla tamamen kapatmamalıyız.

Mağara içinde aydınlatma maksatlı küçük bir mum yakabiliriz. Ancak ocak yakıp ısıtmaya çalışmamalıyız. Hem oksijen çabuk tükenir, hem de eriyen karlar damlama yapar.

Comments
4 Responses to “KAR MAĞARASI – 2”
  1. hamidovs dedi ki:

    acaba ağaç ev yapmak ile ilgili yazı gelicekmi çok merak ettiğim bir konu

    Beğen

    • Seawolfmete dedi ki:

      Ağaç evlere bayılıyorum. Discovery’de ”Ağaç Ev Ustaları” diye bir belgesel var. Hiç kaçırmadan takipteyim. Ağaç evler benimde çok sevdiğim, merak ettiğim ve araştırıp öğrenmeye çalıştığım bir konu. Ancak bu konuda bir şey yazmaya çekiniyorum. Çünkü gerçekten benim becerilerimi çok çok aşan bir iş. Ağaç ev yapımı konusunda bir şey yazmak, haddimi aşmak olur..

      Beğen

  2. ulasbul dedi ki:

    Belki karbonmonoksit birikmesini azaltmak için kar mağarasının tabanına, mağaranın çıkışına doğru hafif bir eğim verilebilir. Böylece mağara tabanında birikecek olan karbonmonoksit eğimle birlikte mağara girişinde hatta giriş bacasında birikebilir. Yan taraftaki yataklar ise yere paralel yapılarak eğimin vereceği rahatsızlık hissinden de kurtulunabilir. Pratikte de durum böyle olur mu bilemiyorum.

    Beğen

Yorum bırakın