TARPLAR

Ultralight backpacking akımının temel barınağı, hiç tartışmasız tarplar. Çünkü en hafif barınak. Polleri yok. Kaba tanımıyla, tek parça su geçirmez bir bez parçası.

Ancak o zamanda hemen şu soru soruluyor. Yılanlar böcekler vs. ne olacak. Yağan yağmur içeri girmez mi? Böyle düşünenler içinde üretilmiş taplar var. Tanıtıma onlardan başlıyalım.

1. TARPTENT CONTRAIL

ABD malı bu tarp 700 gram ağırlığında. Eni 107 cm., Boyu 213 cm. yüksekliği ise 111 cm. Tek kişi için ideal bir büyüklükte ve konforlu. Geniş ve yüksek. Tek veya çift polle kurulabiliyor. Ağırlığının biraz fazla olması ise bir zemine de sahip olmasından kaynaklanıyor. Fiyatı 199 $.

ct-7

ct-8

ct-11

2. TARPTENT SUBLITE

Aynı firmanın ürünü bir tarp daha. Sublite.. Bu biraz daha hafif, 530 gram. Eni 107 cm., Boyu 218 cm., yükseklik 107 cm. Bu da tek kişi için çok konforlu bir tarp. Üstelik bununda zemini var. Bunun da fiyatı 199 $.

sub-1

sub-3

Aslında bu iki modelde tarptan çok çadır kategorisine girmeli..

3. HYPERLITE MOUNTAIN GEAR FLAT TARP

Hyperlite Mountain Gear, sadece ultralight malzeme üreten bir ABD firması. Bu tarp gerçek bir tarp. Altı, içliği yok. 3 farklı boyutu var.

SMALL      : 1.8 m. X 2.4 m. (181 gram)

MEDIUM: 2.4 m. X 3 m. (244 gram)

KARE TARP    : 2.6 m. X 2.6 m. (240 gram)

Bana göre small modeli ufak. Diğer iki model ise harika. 2-3 kiloluk çadırlardan sonra, 240 gramlık bir tarp.  Yalnız fiyatını duymaya hazır olun. 290 $.

flat_tarp_pyramid_1_1_1

flat_tarp

Bu firmanın benzer özelliklere ve fiyata sahip 3 model daha tarpı var. Merak edenler http://www.hyperlitemountaingear.com/hiking-climbing-shelters/tarps.html buradan inceleyebilir.

4. DD TARP 3X3

Bu da Avrupadan bir tarp. İngiliz ”DD Hommocks” firmasının tarpı. Benim favorim işte bu .  Beğenmemin nedeni ise fiyatı, 35 Sterlin. Yoksa ağır bir tarp sayılabilir. Ağırlığı 790 gram. Bana bir tarpa 500- 700 TL. vermek pek mantıklı gelmiyor. O kadar para verdikten sonra, üzerine biraz daha koyup 5 mevsim bir ultralight çadır alınabilir çünkü. Ebadı ise 3 m. x 3 m. Yani oldukça büyük. BU TARP AVRUPA’DA EN ÇOK KULLANILAN TARP…

dd_tarp_xl_2_1280

Comments
7 Responses to “TARPLAR”
  1. Sea to summit firmasının da iki adet tarp modeli bulunmakta. Her iki tarp da yaklaşık aynı ölçülere (140x260cm) sahip. Her ne kadar Hyperlite mountain gear tarp’a göre daha ağır olsalar da (230 ve 370g) aynı zamanda panço olarak da kullanılabildikleri için fazladan ağırlık ekstra bir yağmurluk taşınmayacağı için kabul edilebilir gibi gözüküyor. 230g’lık model 30D kumaştan yapılmışken, 370g’lık olan model 70D kumaştan üretilmiş bu da yağmurluk olarak kullanıldığında ağaçlık ve çalılık bölgelerden geçerken bir avantaj olacaktır. 230g’lık model ultra-sil tarp poncho Amazon.com’da 89$’a satılırken, 370g’lık nylon tarp poncho, 49$’a satılmakta. Bu da bence fiyat performans alanında bu iki tarp’ı neredeyse benzersiz hale getiriyor. Bende de bu pançolardan 370g olan model bulunmakta.

    Beğen

    • Seawolfmete dedi ki:

      Merhaba Ulaş Bey, Tarplara ilgi duyan birilerini görmek beni sevindiriyor. Çünkü bir talep oluşmadan ülkemizde tarp satıldığını göremeyeceğiz.Bugün hiç bir outdoor mağazamızda tarp yok. (Decathlon hariç. Onunda tarpı 2 kg. üstünde)

      Verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkürler. Sea to Summit, Hyperlite Mountain Gear, Zpack gibi firmalar, çok ilginç ve farklı ürünlere sahipler. Tasarımları farklı ve özel. Ağırlıklı Ultralight Backpacking akımını izleyenlere yönelik ürünler üretiyorlar. Umarım ülkemizde de gelecekte satılır.

      Tarp kullanımının ülkemizde yaygınlaşması, doğa yürüyüşçülerimine daha hafif, daha hızlı ve daha uzun yürüme imkanı sağlayacak.

      Saygılarımla

      Beğen

      • ulasbul dedi ki:

        Bu arada ultralight backpacking başlığı altında hamak’lardan bahsetmemek eksik olur. Müsait olduğunuzda hamaklar ile ilgili de bir yazı bekliyoruz sizden. 15 gün sonra ben de 2 arkadaş ile birlikte hamak, tarp ile 1 haftalık bir likya yolu yürüyüşü planlıyorum. Hesaplarıma göre çantamın ağırlığı su ve yiyecek hariç 4 kg civarında olacak.

        Beğen

        • Seawolfmete dedi ki:

          Evet, hamak ta iyi bir seçenek. 4 kg. lık bir ağırlık ise harika. Bu yürüyüşe ilişkin malzemelerinizi ve ağırlıklarını içeren bir liste yaparsanız, ya da bir yazı hazırlayabilirseniz, Ultralight Backpacking başlığı altında yayınlayabiliriz. Ülkemiz doğa yürüyüşçülerine, yeni bir bakış açısı sunmuş oluruz.

          Bu arada size iyi yürüyüşler. Harika günler geçireceksiniz. Yolunuz açık olsun..

          Beğen

  2. Abdullah Keven dedi ki:

    normal bir muşamba veya askeri pançolar ülkemizde bolca var ben daha 15 yaşındayım ve yaptım babam izin verseydi kalacaktım 🙂

    Beğen

Yorum bırakın