DOĞADA YİYECEK BULMAK – GENEL

rosehip_billy

Şehirlerde büyüyüp, marketlerden alışveriş yapa yapa kaybettiğimiz bir yeteneğimiz daha..  Doğada yiyecek bulmak..

Genel olarak bir insanın susuz yaşama süresi 3-4 gün iken, aç kalma süresi 30-40 güne çıkabilir. Bu konuda dünya rekoru 48 gündür. Tabi bu süreler sarfedilen efora bağlıdır. Hareketsiz sırt üstü yatar durumda olmanızla, ciddi efor sarfettiğiniz bir faaliyet içinde olmanız aynı şey değildir. 2. durumda ölüm çok daha kısa sürede gelir.

Su kaynaklarının ve doğal yaşamın çok zengin olduğu bir bölgede kayboldunuz diyelim. Örneğin Alaska’da ya da Kanada Yukon bölgesinde. Kesinlikle su konusunda bir sorun yaşamazsınız, ama açlık doğanın tüm zenginliğine rağmen ciddi bir sorun olacaktır. Bunun bir kaç nedeni vardır.

1. Yenebilir bitkileri tanımak, kentlerde yetişmiş biri için neredeyse imkansızdır. (Eğer özel bir merakı yoksa) Hatta tanıdığınız bitkileri bile güvenle yiyemezsiniz. Çünkü neredeyse her yenebilir bir bitkinin, zehirli bir benzeri vardır.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. Yaşadığınız yerdeki bitkileri tanıyor olsanız bile, farklı bir bölgede kaybolduğunuzda durum neredeyse gene aynıdır. Çünkü her bölgenin kendine özgü bir florası vardır.

3. Avlanmak sanıldığından çok daha zordur. Hele bir de yanınızda gerekli ekipmanın olmadığını düşündüğümüzde..

4. Böcek gibi alışkın olmadığımız besin kaynaklarını yemek, kolay değildir.

Zengin doğanın bağrında olduğu halde açlıktan ya da zehirlenerek ölenlere ilişkin geçmişte pek çok örnek vardır, . Örneğin Christopher McCandless.. Hayatı ”In to the wild’ filmine konu olan bu genç, 18 Ağustos 1992 de Alaska’da açlıktan ölmüştür.

Bir diğer örnek ise çok yakın bir tarihte meydana geldi ve Kanada’da ciddi tartışmalara yol açtı. 16 Temmuz 2013 ‘te çıktığı doğa yürüyüşünde, kampını ayıların dağıtması sonucu, Marco Lavoie daha önce kaybolan herkesin öldüğü bir bölgede yaşam mücadelesine girişti. Doğal açıdan olağanüstü zengin bir bölge olmasına rağmen Lavoie, sıkı durun köpeğini yiyerek kurtuldu. Evladını yemek gibi bir şey bu.. Tabii Kanada da birbirine girdi. Ahlaki mi, değil mi? diye..

Marco-Lavoie-was-just-days-from-death-when-a-rescue-crew-found-him-in-the-Canadian-wilderness-2667785Köpeğini yiyen adam Marco Lavoie

O nedenle doğaya çıkan herkesin, başına gelebilme ihtimaline karşılık bu konuda bilgi sahibi olmasında büyük yarar vardır. Çok basit bir kaç bilgi asgarisinden yaşam sürenizi uztabilir ve arama ekiplerince bulunmanıza ya da bir yerleşim yerine ulaşmanıza fırsat verebilir.

Bu bölümde zaman zaman yapılabilecek basit şeylere yer vereceğiz.

 

Comments
2 Responses to “DOĞADA YİYECEK BULMAK – GENEL”
  1. ahmetselimbaysal dedi ki:

    doğada yiyecek ve su bulmak için çok iyi saha bilgisine ve tecrübesine ihtiyaç vardır. Bölgeyi iyi tanımak ve her mevsim o bölgede tecrübeler yaşamak yiyecek ve su bulmayı kolaylaştırır. Yabancı bir bölgede yiyecek ve su bulmak ise tam manası ile profesyonellerin işidir. Uzun yıllar çok çeşitli arazilerde bulunmayı, bir sürü teorik bilgi edinmeyi gerektirir.

    Beğen

Yorum bırakın