ULTRALIGHT ÇADIRLAR

Çok hafif sırtçantalı yürüyüşün 2. temel unsuru, barınak.

Barınak olarak çadır kullanabiliriz, tarp kullanabiliriz ya da doğal malzemelerle kendimiz yaparız. Dünyada bu akımın sporcuları genel olarak tarp kullanıyor. Çünkü çok hafif ve küçük hacimli.

Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte yavaş yavaş çadırlar da tarp ağırlığına yaklaşıyor. Polsüz batonla kurulan çadırlar üretiliyor.

Tarpın ise ülkemizde hiçyeri yok. Hiçbir outdoor mağazamızda satılmıyor. Bir tek Decathlon’da var. O da 2.8 kg. Çadırdan ağır. Bunun temel nedeni de talebin olmaması sanırım..

O nedenle ben öncelikle dünyada kullanılan popüler, Ultralight çadırları tanıtayım. Ülkemizde satılan benim gördüğüm tek bir çadır var bu kategoriye dahil edebileceğimiz.

VANGO FORCE TEN HELLIUM 100

Tek kişilik bu çadır 1,19 kg. tünel tipi 4 mevsim bir çadır. Poller aliminyum. Tek kurulumlu, yani önce iç tente kurulmuyor. İç tente dış tenteye bağlı, dış tenteyle birlikte otomatik olarak kuruluyor. Bu sayede yağmur altında iç tente ıslanmıyor. FİYATI (840 TL.)257_buyuk_zoom

 

BIG AGNES FLY CREEK UL-1. Dünyada en çok kullanılan çadır bu. Üç mevsim dome tipi bir çadır. Ağırlığı 850 gram. Aliminyum pollü.. Bu çadır Backpacker Magazine tarafından en iyi solo çadırı seçildi. FİYATI 329 $.

Fly Creek UL 1 Tent with Fly-zmFly Creek UL 1 Tent-zm

 

SEA TO SUMMIT SOLObence en iyisi. Bu çadırın polü yok, batonlarla kuruluyor. Ağırlığı 633 gram, Fiyatı 345 $

specialist both

 

GOLITE IMOGENE UL2. Bu çadır 2 kişilik. Ağırlığı 1.22 kg. İki kişilik yürüyüşler için mükemmel, tek kişi içinde konforlu.. FİYATI 249.99 $Imogene_UL2_Russet_Orange

 

MSR CARBON REFLEX 1: 960 gram ağırlığında üç mevsimlik bir çadır. FİYATI 399.95 $.

eac6ff17-d933-4bd6-ba2d-dd5b646fb23f

Comments
10 Responses to “ULTRALIGHT ÇADIRLAR”
  1. Ahmet Selim dedi ki:

    Yaz mevsiminde sırt çantalı uzun yürüyüşlerde bivak nasıl olur acaba ? Mesela Vaude’nin iki kişilik bivakı iş görür mü ? Bivakın iç hacminin yarısında uyusak, diğer yarısına da sırt çantası vb. eşyaları koysak ? Teorikte yaz mevsimi için bana ideal geliyor ama pratikte ne gibi problemlerle karşılaşabiliriz ? Mesela dağlarda çoban köpekleri, kurt, ayı gibi hayvanlar biz bivaktayken bize zarar vermek isteyebilirler mi ? Sanki çadıra göre bivak hayvan saldırısına daha açık görünüyor. Çadır kolayca parçalanabilse de hayvanlar çadırın içini göremedikleri için temkinli yaklaşıyor olabilirler mi ? Bivakta güvenlik nasıl olabilir ?

    Beğen

    • Seawolfmete dedi ki:

      Merhaba Ahmet Bey,

      Bivak elbette kullanılabilir. Zaten yurt dışında kullanan yürüyüşçüler de var. Ancak herkes için uygun olmayabilir, özelliklede uzun süre yürüyüş yapacaklar için. Çünkü çok dar. Bivakın asli fonksiyonu emercensi barınak olmasıdır.

      Uzun süreli yürüyüşler için bence en uygun barınak tarp. Çünkü çok hafif, çadır gibi kurulabiliyor ve yorgun yürüyüşçüye çok daha geniş ve konforlu bir alan sunuyor.

      Güvenlik konusuna gelince, Bizim ülkemizde yaban hayat yürüyüşçüler için pek bir tehlike teşkil etmiyor. Çünkü neredeyse yok olmuş. (Küre Dağları, Kaçkarlar, Erzurum ayı popülasyonu nedeniyle belki biraz riskli kabul edilebilir.) O nedenle açıkta gecelemenin bir mahsuru yok. Ben şahsen yazın güzel havalarda sık sık açıkta geceliyorum.(Tabi sinek yoksa)

      Yaban hayatın en yoğun olduğu ABD’de Milli Parklar, özellikle açıkta gecelenmemesi konusunda yürüyüşçüleri uyarıyor. Ancak temel korunma yöntemi, her türlü yiyecek ve kokusu olan malzemeleri çadırın dışında tutmak ve rüzgar altında asgari 35 metre mesafede asmak. Yürüyüş anında da ani karşılaşmaları önlemek için yürüyüş ses çıkarmak.

      ABD ve Kanada dünya ayı popülasyonun % 80’ini barındırıyor. Üstelik doğa yürüyüşünün en yaygın olduğu ülke.. Her yıl 15 milyon yürüyüşçü dağlarda geceliyor. Ancak çok az kişi saldırıya maruz kalıyor. Her yıl 3 kişi ayı saldırısı ile hayatını kaybederken, 125 kişi köpek, 1250 kişi yıldırım çarpması, 60.000 kişide insan saldırıları sonucu ölüyor.

      O nedenle bivakta gecelemek sizi sıkmazsa, ülkemizde hiç bir mahsuru yok. Rahat rahat geceleyebilirsiniz..

      Saygılarımla..

      Beğen

  2. Kerem dedi ki:

    Merhaba,

    FlyCreek bayağı iyi bir çadır, ama tek kişilik versiyonu, free-standing değil (diye biliyorum). Ancak 2 kişilik ve üzeri modelleri free standing.

    Fiyat olarak daha yüksek bir model; Hilleberg Akto da çok iyi bir tek kişilik çadır.

    Kendim MSR Hubba kullanıyorum, çok memnunum. Pollerinin Ortlieb bisiklet heybelerine zor sığması bir dezavantaj. Imm bir de içi biraz nem yapiyor.

    Beğen

    • Seawolfmete dedi ki:

      Merhaba Kerem Bey..

      Big Agnes Fly Creek UL1 free standing bir çadır. Tüm modelleri öyle..

      Hilleberg Akto ise gerçekten çok iyi bir çadır. Özellikle kötü hava şartlarına dayanım açısından Big Aagnes’e fark atar. Onu tercih dışına düşüren sebep, paket ağırlığının 1.7 kg. olması. Neredeyse 700 gram daha ağır.

      MSR Hubba NX gerçekten mükemmel bir çadır. Onu atlamışım.Uyardığınız iyi oldu. Diğer çadırların arasına dahil edeyim.

      Beğen

  3. Acemi kampçı dedi ki:

    Merhaba. Ferrino Sintesi 1 çadırı neden listenize almadınız acaba. Hem sadece 950 gram, hem de fiyatı nispeten uygun.

    Beğen

  4. Nermin dedi ki:

    Z pack ultraligt çadırlar var küba fiberinden üreliliyor. Batonla ayakta duruyor. 2 kişilik çadır 500 gram. Amazonda yok.,acaba neteden bulabiliriz.

    Beğen

    • Nermin dedi ki:

      Ben nisanda tek başıma 5 günde 100 km yürümek istiyorum.tabiki çadırda. Ağırlığımı 15 kilo altında tutmak istiyorum. Çadırımı ya polsüz seçicem yada pollerle birlikte maksimüm 1 kilo olmasını istiyorum. Ama 20 kilometre yürüdükten sonra zor kurulan bir çadır istemiyorum. Çantamı çadırın içine koyup çadıın içinde oyalanabileceğim kadar da büyüklüğü olsun istiyorum. Bu şartlar altnda ne tavsiye edersiniz.

      Beğen

Trackbacks
Check out what others are saying...


Yorum bırakın